Први српски архиепископ и просветитељ

Од Аустрије до Боцване - Гдје ће све у свијету бити прослављен свети Сава

  • Извор: Агенције
  • 27.01.2024. 11:28

У част првог српског архиепископа и просветитеља светог Саве током викенда се широм региона, али и свиjета организују светосавске прославе и академије при црквама, манастирима, српским школама и клубовима.

Први пут предсједник Србије Александар Вучић присуствоваће данас  свечаној Светосавској академији у Скопљу.

У славу српског светитеља у Солуну биће у недјељу освећена и свечано отворена Српска школа "Свети Сава". Свечаност се одржава под покровитељством Српске православне цркве, Манастира Хиландар, Републике Србије и Републике Грчке.

Празник светог Саве, ктиторска је слава Хиландара који ће, такође, окупити бројне госте, као и  монахе из осталих светогорских манастира и епархија Српске цркве.

Свети Сава се током викенда слави широм свијета - посебно у храмовима који су подигнути њему у славу,  а има их од Ванкувера до Новог Зеланда.

У Боцвани у цркви Светог Саве у главном граду Габорону, коју је 2018. освештао патријарх Иринеј током прве посјете једног поглавара српске цркве Африци, биће обиљежена црквена слава.

СПЦ прославља Светог Саву, званичници упутили честитке

СПЦ прославља Светог Саву, званичници упутили честитке

Одржавање Светосавске академије најавила је Црква Светог Луке у Вашингтону, а свечаности ће присуствовати и владика источно амерички Иринеј.  У културном програму ће учествовати недјељна школа, српска школа "Никола Тесла“, фолклорни ансамбл “Прело" и српско пјевачко друштво “Лира”.

У Српском клубу у Њујорку, а гдје се налази и црква Светог Саве, уз прославу Савиндана биће организован и дјечији програм.

Академија Свети Сава у Чикагу такође је позвала све да заједнички обиљеже славу, уз колач и славско жито и  богат програм у Цркви васкрсења Христовог.

Светосавска академија традиционално ће бити одржана и у Бечу, једном од два града у свијету у којима је српска дијаспора најбројнија, у организацији Епархије аустријско - швајцарске, Српске православне општине Свети Сава у Бечу гдје ће у суботу, поводом храмовне славе бити служена литургија док ће на вечерњој служби најмлађима бити подијељени пакетићи.

У Ванкуверу ће прослава светог Саве бити одржана у Цркви Светог Саве уз литургију, благосиљање славског колача, вечеру и културни програм.

Овај важан дан уз Светосавски сабор биће обиљежен и у првом, најстаријем светосавском манастиру у Аустралији  - манастиру Светог Саве у Илајну.

Манастир Свети Сава - Нови Каленић недалеко од Канбере током викенда окупиће младе из неколико аустралијских градова, на традиционалном Светосавском омладинском фестивалу.

Леш пронађен у кући у Приједору након пожара иде на обдукцију; Познат идентитет

Леш пронађен у кући у Приједору након пожара иде на обдукцију; Познат идентитет

Успомену на светог Саву чува и Манастир Свете Катарине у Египту настао на светом мјесту на Синајској гори. Тај манастир који се према ријечима оца Јустина, може похвалити непрекидном историјом дугом 1.700 година уз непроцјењиве вриједности, попут дијелова из прве Библије или иконе Исуса Пантократора, осим сјећања на боравак деветог Саве чува и најстарији сачувани псалтир на старословенском - српски псалтир.

Од великог значаја за манастир била је посјета светог Саве, рекао је отац Јустин раније за Танјуг и додао да је Свети Сава био заинтересован и за несагориву купину, (мјесто на којем се Мојсију јавио Бог када је пришао пламеном огњу у жбуну који гори али не сагори), а која и данас заузима кључно мјесто у манастиру.

"Свети Сава дошао је након Јерусалима, а боравак на Синају оставио је јако велики утисак на њега“, казао је отац Јустин, а према подацима то је било 1234. године, на његовом другом путовању по светим мјестима, када је у манастиру и на врху Синајске горе, гдје је Мојсије примо десет Божјих заповиједи, провео часни пост молећи се за свој српски род и читав хришћански народ.

Патријарх српски Портфирије умије да каже све оно што је добро у нашем народу - добро је од светог Саве.

У Народном позоришту у Београду биће изведена представа "У име оца и сина - прича о светом Сави", по тексту Милована Витезовића.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.