Годишњица

Од етничког чишћења Срба из Пожешке котлине 32 године

  • Извор: СРНА
  • 29.10.2023. 08:16

Данас се навршавају 32 године од етничког чишћења Срба из 26 села Пожешке котлине у Хрватској, од којих су 23 потпуно уништена, на основу писане наредбе државног органа, првој и јединој те врсте у Европи након Другог свјетског рата, за шта нико није процесуиран ни пред међународним, ни пред домаћим судовима.

Тачно у подне 29. октобра 1991. године припадници цивилне заштите и полиције Хрватске почели су спроводити државну наредбу о евакуацији свих мјештана из 26 села, са искључиво или претежно српским становништвом, смјештених у Пожешкој котлини, подно Папука и Псуња, коју је дан раније донио Кризни штаб општине Славонска Пожега, саопштено је из Документационо-информативног центра "Веритас".

У наредби, коју је као предсједник кризног штаба потписао Анте Багарић и која је дан раније постављена на јавним мјестима, писало је да се евакуација спроводи "с циљем заштите њихових живота" и ради "омогућавања успјешније одбране одбрамбених положаја хрватских снага на том подручју од четничких терористичких снага", а требало ју је спровести у року од 48 часова из села у којима је, према попису становништва из 1991. године, живјело 2.120 лица, наведено је у саопштењу.

Почело зимско рачунање времена

Почело зимско рачунање времена

Из "Веритас" је истакнуто се већина становника ових села одазвала наредби и напустила своје куће, потражила уточиште код рођака у оближњим селима, а мањи број у хрватским селима означеним као рејони прикупљања.

Иако је становништву приликом евакуације обећано да ће, када се врате, наћи све како су и оставили, одмах по њиховом одласку почело је систематско паљење и минирање српских кућа с очитим циљем да се прикрију трагови пљачке и да се становници напуштених села више никада не врате.

"Дио старијих људи, који није хтио или могао, усљед старости и болести, да напусти своја села, страдао је приликом систематског паљења и минирања њихових кућа", истакнуто је у саопштењу.

Да би се хрватској и међународној јавности "објаснило" зашто су опљачкана и запаљена српска села, у јавност је пуштена теза да су то урадили сами Срби приликом повлачења како то не би пало у хрватске руке, наведено је у саопштењу.

Осумњичени за убиство Јасмине тврди да није имао намјеру да пуца, нити да је убије

Осумњичени за убиство Јасмине тврди да није имао намјеру да пуца, нити да је убије

"Видјевши шта се десило са њиховим имањима, у страху за сопствене животе, већина Срба из евакуисаних села је кренула за БиХ, која у то вријеме још није била обухваћена ратом, одакле су наставили пут за Србију или Источну Славонију, коју су контролисали Срби", наведено је у саопштењу и додато да је мањи број људи уточиште нашао у српским селима Горњи Врховци, Вучјак Чечавски и Шњегавић, која су одбила наредбу о евакуацији, и у којима су формиране јединице Територијалне одбране, организујући сеоске страже и одбрану својих села.

Из "Веритаса" су подсјетили да су у зору 10. децембра 1991. године јединице Хрватске војске /ХВ/ из састава 121. бригаде из Нове Градишке и 123. бригаде из Славонске Пожеге почеле напад на "непокорна" српска села, која су пала без отпора, а становништво се, заједно са припадницима Територијалне одбране, повукло према БиХ.

Пенс прекинуо кампању:

Пенс прекинуо кампању: "Ово није моје вријеме“

У чишћењу "непокорних" села, укључујући и неколико сусједних, према "Веритасовим", још непотпуним подацима, убијено је 71 лице српске националности, од којих 42 старија од 60 година, међу њима и 33 жене. У тим селима су, након што је народ исељен, припадници ХВ-а опљачкали, минирали и попалили 616 стамбених и 590 привредних објеката, док су без кућа остала 1.492 лица.

У саопштењу је истакнуто да је у децембру 2000. године из масовне гробнице у селу Шњегавић ексхумирано 13 посмртних остатака, од којих је до сада 11 идентификовано као житељи Шњегавића и Вучијака Чечавског.

"Од свих жртава, породице су до сада пронашле, идентификовале и сахраниле тек 26 посмртних остатака, док се на списку несталих још води 45 особа", наведено је у саопштењу Документационо-информативног центра "Веритас".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:43 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.