800 učesnika

Održan 11. Grmačeki marš

  • Извор: АТВ
  • 14.02.2022. 11:16

Grmečki marš, odnosno planinarski uspon na Crni vrh, najvišu geografsku tačku na ovoj planini, čija visina iznosi 1.605 metara, održan je u nedjelju (13.2.2022).

Učešće u ovom događaju uzelo je oko 50 planinarskih društava i raznih udruženja, sa ukupno oko 800 učesnika, kao i veliki broj ljubitelja prirode i planinarstva.

Organizatori marša bili su Zavičajno udruženje Sanjana "Grmeč" u saradnji sa planinarskim savezom Republike Srpske. 

Inače, ovaj događaj ima i svoju istorijsku simboliku jer se održava u znak sjećanja na partizanske borce u Drugom svjetskom ratu, koji su pružili snažan otpor fašističkom neprijatelju na početku Četvrte ofanzive u februaru 1943. godine i odbranili slobodnu teritoriju na području Grmeča.

Nakon što je slomljena pomenuta ofanziva, stvoreni su preduslovi za oslobađanje Sanskog Mosta i cijelog podgrmečkog kraja, što se i dogodilo u oktobru 1943. godine.

Uspon na Crni vrh trajao je nekoliko časova i tom prilikom su učesnici prešli stazu ukupne dužine oko 16 kilometara, a u višim planinskim područjima kretanje je otežavao snijeg koji je dostizao visinu do 100 cm.

Prema riječima  Nene Dobrijevića, ljekara i člana Upravnog odbora Planinarskog saveza Republike Srpske, cilj ove manifestacije je prvenstveno promocija planinarstva i zdravog  načina života, ali i promocija prirodnih ljepota Grmeča.

Тагови: