Бура у региону

Огласила се Агенција за безбједност хране БиХ о напитку Прајм

  • Извор: Радио Сарајево
  • 14.11.2023. 17:10

Након што је Словенија забранила кофеинску верзију познатог енергетског напитка Прајм јер садржи састојак Л-теанин који није допуштен у безалкохолним пићима, а и Хрватска размишља о томе, из Агенције за безбједност хране БиХ кажу да су се обратили мјеродавним инспекцијским тијелима у БиХ са захтјевом да подузму мјере из своје надлежности те доставе Агенцији повратне информације у вези с провјером евентуалног присуства производа који садрже Л-теанин на нашем тржишту.

Одредбама Закона о храни ("Службени гласник БиХ", број 50/04), неприкладном за људску конзумацију сматра се храна која садржи твари или сировине које нису довољно евалуиране, провјерене и сигурне за људску употребу, односно, напитци са додатком Л-теанина сматрају се неприкладним за људску конзумацију, кажу из Агенције.

Николић: Нема основа да се са тржишта повлачи

Николић: Нема основа да се са тржишта повлачи "Прајм", родитељи да обрате пажњу

На питање има ли и на бх. тржишту кофеинске верзије енергетског напитка Прајм, из Агенције кажу како Агенција за безбједност хране Босне и Херцеговине, од стране мјеродавних инспекцијских тијела, као ни путем Сустава брзог узбуњивања за храну и храну за животиње, до овог тренутка није обавијештена да је на тржиште Босне и Херцеговине дистрибуиран тај производ.

Након забране у Словенији, хрватски министар здравства Вили Берош затражио је хитно ограничавање конзумације енергетског напитка Прајм због састојка Л-теанина који није допуштен у безалкохолним пићима те никотинских врећица због чега ће данас поподне одржати састанак с ХЗЈЗ-ом и ДИРХ-ом.

"Прајм" - Цијена сока који је залудио дјецу креће се од 15 до 70 КМ

У Босни и Херцеговини је на снази Правилник о пружању информација потрошачима о храни ("Службени гласник БиХ", број 68/13), којим је преузета Уредба (ЕУ) 1169/2011 о пружању информација потрошачима о храни. У Анексу III. Правилника прописано је да се за пића, осим оних на бази кофеина, чај или кафу, екстракт чаја гд‌је назив производа укључује појам "кафа" или "чај", а који су намијењени за конзумацију без модификација и садрже кофеин, из било којег извора, у пропорционалном омјеру који прелази 150 мг/л на декларацији мора навести сљедећа обавјештења: "Висок удио кофеина. Не препоручује се д‌јеци, трудницама и дојиљама", кажу из Агенције.

На темељу доступних података, Панел за дијететске производе, прехрану и алергене при Европској агенцији за безбједност хране, након процјене ризика, закључио је да појединачне дозе кофеина до 200mg, односно до 3mg по килограму тјелесне тежине из свих извора не представљају разлоге за забринутост за генерално здраву одраслу популацију.

Забрењен енергетски напитак Приме

Забрењен енергетски напитак Приме

Када је ријеч о д‌јеци и адолесцентима, унос 3mg/kg сматра се сигурним, јер клиренс кофеина, тј. способност ослобађања кофеина, најмање је једнака као и за одраслу популацију. Сигурност ове нивое уноса потврђују доступна истраживања о акутним ефектима кофеина на анксиозност и понашање код д‌јеце, додају из Агенције.

Такође напомињу како је с обзиром на растуће трендове конзумације напитака с повишеним уд‌јелом кофеина, веома значајна едукација д‌јеце и младих о сигурним количинама уноса кофеина.

И Хрватска забрањује Приме?

И Хрватска забрањује Приме?

Иначе, упркос 'папреној' цијени и упозорењима стручњака о штетности високих доза кофеина за д‌јецу, енергентски напици Прајм популарни су и код наших тинејџера.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови: