Trg Krajine

Okupljanje povodom saslušanja banjalučkog novinara, oglasilo se Udruženje

  • Извор: АТВ
  • 25.02.2023. 13:25

Na Trgu Krajine u Banjaluci okupila se grupa novinara kako bi podržali kolegu Nikolu Moraču koji je sinoć saslušan zbog, kako je navedeno u saopštenju policije, povrede tajnosti postupka.

Morača se sumnjiči da je napisao tekst sa podacima iz istrage koja je u toku, a koji se nisu smjeli objaviti, a koji su urednici medija za koji Morača radi svojim odborenjem učinila dostupnim javnosti u dnevnim novinama i digitalnom izdanju.

“Isto tako, licu N.M. je po nalogu postupajućeg tužioca, a u skladu sa članom 130. Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske, privremeno oduzet mobilni telefon koji je isti dobrovoljno predao policijskim službenicima, te je predmet odmah deponovan u Osnovnom sudu u Baljaluci”, saopšteno je iz PU Banjaluka.

Iz Udruženja novinara Republike Srpske apeluju na kolege i cjelokupnu javnost da se ovakvim nemilim događajima ne pristupa stihijski i lično.

"Neprihvatljivo je i da se u slučajevima osude, odnosno podrške, nastupa selektivno, što je uvriježena praksa kolega i njihovih udruženja koja se finansiraju iz inostranstva. Samo univerzalnim, jedinstvenim i sistemskim pristupom možemo značajno i trajno ograničiti ovakve atake na privatnost pojedinca i novinarske profesije. UN Srpske će nastaviti da se bori i za bolje uslove života i rada novinara, kao i za bolju Republiku Srpsku uopšte“, stoji u saopštenje Udruženja.

ATV apeluje kako na kolege novinare, tako i na institucije, da profesionalno obavljaju svoj posao.

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм