Скупштина

Организација старјешина ВРС: Усвојена платформа о потреби стварања јединственог фронта патриотских снага

  • Извор: АТВ
  • 09.04.2024. 15:25

Скупштина Организације старјешина Војске Републике Српске усвојила је Платформу у којој се предлаже стварање јединственог фронта патриотских снага с циљем јачања патриотизма, његовања слободарских традиција и љубави према Српској, те указано да републичке институције преиспитају пренос система одбране на ниво БиХ.

- Дају пуну подршку предсједнику Републике Српске Милораду Додику у монтираном политичком, неправном судском процесу, који је, у основи, усмјерен на рушење Српске и њених институција, али, и свим другим носиоцима власти и грађанима који се налазе или нађу у стању потребе за ефикасном заштитом - одлучено је данас у Бањалуци након Скупштине Организације старјешина ВРС.

Потребно је свим правним и политичким средствима спријечити доношење и извршење било какве одлуке која би могла имати штетне посљедице по Републику Српску и интересе српског народа, што се посебно односи на најављену резолуцију о Сребреници, за коју лобирају Бошњаци у Генералној скупштини УН.

У случају да резолуција буде усвојена, старјешине ВРС сматрају да треба пронаћи адекватан одговор како из исте не би проистекле штетне посљедице по интересе Српске и српског народа, указано је у усвојеној платформи.

Због све чешћих пријетњи употребом оружане силе БиХ на Републику Српску, институције Републике Српске треба да преиспитају преношење система одбране на ниво БиХ.

При томе треба имати у виду чињеницу да је Анексом 1А Дејтонског мировног споразума – Војни аспекти мировног рјешења, прописано да ниједан ентитет не смије пријетити или употријебити силу против другог ентитета, ни под каквим околностима оружане снаге једног ентитета не смију улазити на територију другог ентитета или боравити на њему без сагласности владе тог другог ентитета и Предсједништва БиХ.

У Платформи се подсјећа да Устав БиХ не предвиђа "оружане снаге БиХ", јер су одбрана и војска у надлежности ентитета.

Ради ефикасне заштите Републике Српске и српског народа, на уставној основи и у законом предвиђеном поступку приступити доношењу закона о одбрани и закона о обавјештајно-безбједносној агенцији Републике Српске, додаје се у платформи.

Како се наводи у овом документу, Организација старјешина ВРС је спремна, уз сагласност и консензус релевантних фактора у Републици Српској, креирати и реализовати пројекат јединственог фронта патриотских снага Републике Српске.

Република Српска може се ефикасно бранити патриотизмом и љубави, који морају бити његовани и развијани у свим сферама друштва, посебно кроз систем васпитања и образовања од предшколског до високог образовања, истакнуто је у документу.

У процесима настанка новог свјетског поретка, Република Српска и српски народ морају препознати и искористити могућности новог позиционирања на домаћој и међународној сцени и у том правцу креирати и реализовати интензивну дипломатску активност преношењем истине о Српској и српском народу.

Потребно је детаљно преиспитати и по потреби редефинисати досадашње ставове и принципе у процесу отпочињања преговора о приступању ЕУ.

При томе, како се додаје, треба имати у виду чињенице да већина чланица ЕУ годинама након потписивања Дејтонског мировног споразума интензивно ради на рушењу Републике Српске кроз подршку страном фактору у БиХ, ОХР-а, стране судије у Уставном суду БиХ, неке стране амбасаде и други.

Такођем, потребно је извршити детаљну анализу стања на свјетској сцени и размотрити могућност подношења захтјева од БиХ, а ако то други не желе, онда од стране Републике Српске за чланство у другим међународним организацијама и асоцијацијама, прије свих у БРИКС-у.


Тиме би се елиминисала или смањила опасност од даљих неоколонијалистичких насртаја на Републику Српску.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: