Sastanak načelnica opština

Osnovati fond za podršku ekonomskom i političkom osnaživanju žena

  • 25.01.2019. 17:22

Načelnice šest opština u Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas su pokrenule inicijativu za formiranje fonda koji bi bio podrška ovim opštinama za ekonomsko i političko osnaživanje žena u tim lokalnim zajednicama, saopštila je načelnik opštine Jezero Snežana Ružičić.

Riječ je o opštinama Jezero, Kalinovik, Visoko, Mrkonjić Grad, Novo Goražde i Istočni Drvar. 

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić, koja je u Jezeru prisustvovala sastanku načelnica šest opština, izjavila je da je Republika Srpska već nekoliko puta hrabro dokazala da se ne boji žena lidera. 

"Žene su te koje, nažalost, bez obzira koliko imamo pozitivna zakonska rješenja, moraju duplo više da rade da bi se dokazale jer je naš mentalitet takav da se na žene lidere još nije adaptirao", izjavila je Rešićeva poslije sastanka. 

Ona je naglasila da ovim ženama mora biti pružena ekonomska podrška da bi dokazale da su jednako vrijedne kao i muškarci i da mogu odgovorno voditi svoje lokalne zajednice. 

"NJima je potrebna podrška, mi ne bježimo da im pružimo podršku i kao Vlada Republike Srpske, a vjerujemo da će i EU i njene članice naći neki fond da ih podrže", istakla je Rešićeva. 

Načelnik opštine Visoko Amra Babić izjavila je da je EU odlučna u namjeri da podrži načelnice opština da svojim rezultatima budu primjer drugim ženama da se uključe u politički život. 

"Načelnici i načelnice u BiH ne vode politiku, mi se bavimo rješavanjem problema i hvala svima koji nas podržavaju", istakla je Babićeva i dodala da od 80 opština u FBiH i 60 u Republici Srpskoj ima samo šest žena na ovakvim funkcijama. 

Načelnik opštine Istočni Drvar Milka Ivanković rekla je da joj je velika čast što je prisustvovala ovom sastanku i da se nada da će biti uspješan. 

"Dobili smo veliku podršku i vjetar u leđa od EU, od Savjeta Evrope, i naravno da ćemo uz podršku međunarodne zajednice, institucija vlasti Republike Srpske i FBiH uspjeti da doprinesemo razvoju naših lokalnih zajednica", dodala je Ivankovićeva. 

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić izrazila je nadu da će ovaj prvi sastanak uroditi plodom i istakla da je bitno da se i načelnice uključe u kreiranje politika i programa za koje misle da su korisni za građane. 

I načelnik opštine Kalinovik Mileva Komlenović istakla je da je sastanak bio konstruktivan, te da se nada da će uroditi plodom. 

Šef Kancelarije Savjeta Evrope u Sarajevu Drahoslav Štefanek rekao je da je ova saradnja načelnika opština dobar primjer ostalima političarima. 

Sastanku zbog opravdanih razloga nije prisustvovala načelnik opštine Novo Goražde Mila Petković. 

Osim načelnica, sastanku su prisustvovali potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Željka Stojičić, predstavnici Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, savjetnik predsjednika Republike Srpske Koviljka Špirić, te predstavnici ambasada Švajcarske i Slovačke u BiH, te Kancelarije specijalnog predstavnika EU. 

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

    '''Путуј, пробај, заволи са Лазаром' откриће вам чари туризма и гастрономије широм Републике Српске и одвешће вас на позната, мање позната, па чак и сасвим непозната мјеста.