Sastanak načelnica šest opština

Inicijativa za formiranje fonda za jačanje uloga žena u zajednicama

  • 25.01.2019. 19:46

Načelnice šest opština u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, uz pomoć Savjeta Evrope, pokrenule su danas u Jezeru inicijativu za formiranje fonda pomoću kojeg bi jačale ekonomsku i političku ulogu žena u svojim zajednicama. 

Dame na čelu opština u BiH se nadaju da će fond biti što prije formiran.

"Danas smo potpisali inicijativu o formiranju fonda, i iznalaženju finansijskih sredstava za podršku šest lokalnih zajednica oba entiteta, za ekonomsko osnaživanje i političko osnaživanje žena u našem području", kaže Snežana Ružičić, načelnik opštine Jezero.

Osim Ružičićeve, inicijativu su pokrenule načelnice Mrkonjić Grada, Kalinovika, Istočnog Drvara, Novog Goražda, kao i jedina načelnica u Federaciji BiH - Amra Babić. Kaže da se u BiH puno priča o promjenama - ali se malo djeluje.

"Evropska zajednica je odlučna u namjeri da nas podrži, da našim rezultatima budemo primjer drugim ženama da se uključe u politički život, i ja im se na tome zahvaljujem. Nadam se da ova inicijativa koju smo danas pokrenuli kreće veoma brzo", rekla je Amra Babić, načelnik Visokog.

Radnom sastanku u Jezeru su prisustvovali predstavnici Savjeta Evrope, diplomatski predstavnici Švajcarske i Slovačke, ministarka Lejla Rešić i potpredsjednica parlamenta Srpske Željka Stojičić. Ovim ženama je potrebna finansijska podrška, da bi mogle dokazati da su dostojne čelnih pozicija, kaže Rešićeva.

"Žene su te koje nažalost, bez obzira koliko mi imamo pozitivna zakonska rješenja, ipak moraju duplo više da rade da bi se dokazale", ističe Lejla Rešić, ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske.

Na sastanku je zaključeno da opštine neće samo "izvlačiti" sredstva iz fonda kada im budu potrebna, nego će aktivno učestvovati u kreiranju i sprovođenju projekata.

Sve načelnice poručuju da su prezadovoljne današnjim sastankom i da se nadaju da je ovo prvi od mnogih. Najavljuju već i mogući novi sastanak, za nešto više od dva mjeseca u opštini Visoko u FBiH.

Тагови: