Nakon dvije i po decenije

Otkriven spomenik poginulim borcima i civilima u Glamoču

  • 11.08.2018. 19:12

Nakon dvije i po decenije poginulim borcima i civilima u odrambeno-otadžbinskom ratu podignut je spomenik u Glamoču. Vladika bihaćko-petrovački Sergije, koji je osveštao spomenik, podsjeća da je svoj život na toj teritoriji dalo 99 glamočkih boraca, ali i 43 civila.

"Gdje naša vjera i naša otadžbina? Naša vjera se nalazi i u istinskom i živom Bogu, upravo u onome za koga su oni dali svoj život, ali se naša vjera nalazi i na ognjištu, ognjištu spaljenom i obnovljenom, ognjištu sa kojeg kreće vjera i otadžbina", istakao je vladika bihaćko-petrovački Sergije.

"Poslije 20 i nešto godina mi smo se organizovali i uspjeli smo da napravimo ovo zdanje na ponos svim nama glamočanima. Ja sam ponosan što sam bio predsjendik organizacionog odbora i što smo ovo priveli kraju na jedan dostojanstven način", istakao je Nebojša Radivojša, načelnik opštine Glamoč. 

Vijenc na spomen-obilježje položio je i Milomir Savčić, predsjendnik Boračke organizacije Republike Srpske. Glamočka brigada Vojske Republike Srpske koja je dala živote za otadžbinu zaslužuje da ih se srpski narod vječno sjeća, poručuje Savčić.

"To je i znak poštovanja i znak trajnog sjećanja na događaje i ljude koji su učestvovali u tom vremenskom periodu u odbrani slobode srpskog naroda i to je ono što se ne smije zaboraviti. Zbog toga je vrijednost i značaj spomenika posebno važna", naglasio je Savčić.

Ministar rada i boračko invalidske zaštite Milenko Savanović kaže da Vlada Srpske nije zaboravila na narod glamočkog kraja. Zato će i u narednom periodu pomagati Srbe u Federaciji, da bi imali održi opstanak. 

"Velika tragedija je ovog prostora što je on u interesu mira, u interesu Republike Srpske, u interesu održivosti onoga za šta smo se borili, ovaj prostor ostao u posjedu Federacije. Ali srpski narod Glamoča, budite sigurni nije zaboravljen od Republike Srpske"; naglasio je Savanović. 

Iz Boračke organizacije kažu da je bitka u Glamoču bila samo jedna izgubljena bitka, ali da se rat nastavio do samog kraja. Zato se, kažu, posebno treba cijeniti i žrtva koju su dali borci i civili glamočkog kraja. 

Тагови: