Srđan Rajčević

Otvoren istražni postupak u jednoj visokoškolskoj ustanovi

  • 18.03.2021. 16:00

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević izjavio je da je otvoren istražni postupak u vezi sa jednom visokoškolskom ustanovom u Srpskoj u kojoj je republički Inspektorat uočio nepravilnosti u matičnim evidencijama studenata.

"Nadležno tužilaštvo preduzelo je aktivnosti putem MUP-a Republike Srpske i trenutno se vrši istraga, zbog koje ne želim iznositi više detalja o ovom slučaju", rekao je Rajčević danas novinarima u Banjaluci, nakon sastanka Komisije za borbu protiv negativnih pojava u visokom obrazovanju u Republici Srpskoj.

Rajčević je rekao da je Komisija obaviještena od Inspektorata Republike Srpske da postoje određene indicije u vezi diploma koje su stečene na teritoriji Brčko distrikta i određenih visokoškolkih ustanova u Federaciji BiH /FBiH/ po osnovu jedne prijave u Republici Srpskoj.

"MUP Republike Srpske preduzeće sve neophodne radnje iz svoje nadležnosti kako bi ušli u suštinu stvari i da se raščisti situacija u vezi jednog masovnog izdavanja diploma iz određene oblasti", istakao je Rajčević.

On je rekao da je nedopustivo da inspekcijski organi Brčko distrikta i FBiH u određenim slučajevima ne odgovaraju Inspektoratu Republike Srpske o upitima koji su vezani za provjeru određenih diploma, apelujući na potrebu boljeg pristupa inspekcijskih organa distrikta i FBiH u rješavanju ovog problema.

Rajčević je izrazio očekivanje da bi do kraja septembra u Republici Srpskoj trebalo da bude uspostavljen sistem rangiranja kvaliteta visokoškolskih ustanova.

On je rekao da je tim povodom Komisija danas prihvatila projektni zadatak Agencije za visoko obrazovanje Republike Srpske da u što kraćem roku izradi prijedlog projekta kojim bi se po prvi put u pravni sistem Republike i u praksu viosokog obrazovanja uveo jedan sistem rangiranja kvaliteta visokoškolskih ustanova.

"Referentna lista bi se bazirala isključivo na standardima, kriterijumima i parameterima iz oblasti kvaliteta visokog obrazovanja za poslodavce prilikom zapošljavanja kandidata, te za buduće studente u smislu rejtinga visokoškolske ustanove, što će znatno olakšati njihov izbor za studije", pojasnio je Rajčević.

On je rekao da je komisija usvojila akcioni plan sveobuhvatne kontrole rada visokoškolskih ustanova u Republici Srpskoj, koji je postavljen pred Inspektorat, odnosno republičku prosvjetnu inspekciju.

Rajčević kaže da su predmet ove kontrole donošenje opštih akata od visokoškolske ustanove, dozvole za izvođenje studijskih programa, broj upisanih studenata, konstituisanje organa visokoškolske ustanove, izbor u naučno-nastavna i saradnička zvanja, vođenje evidencije i dokumentacije, radno-pravni status nastavnika i saradnika, te prijava u jedinstveni sistem registracije i kontrole i naplate doprinosa.

On je rekao da je na sjednici Komisije na sajtu resornog ministarstva kreirana podsekcija koja se isključivo odnosi na rad ove komisije na kojoj će se obaveštavati javnost o odlukama komisije na budućim sjednicama.

"Otvorili smo mejl adresu negativnepojave@mnrvoid.vladars.net putem koje se subjekti kontrole i oni koji smatraju da postoje indicije u vezi sa negativnim pojavama u visokom obrazovanju mogu obratiti tokom 24 časa", istakao je Rajčević.

On je rekao da je komisija počela sa radom i da već daje određene rezultate.

"Komisija će tek dati rezultate u skladu sa ranije datim obećanjem ispred Vlade Republike Srpske u vezi reforme visokog obrazovanja da se sa radom Komisije konačno stavlja tačka na sve negativne pojave u oblasti visokog obrazovanja u Srpskoj", zaključio je Rajčević.

Direktor Agencije za visoko obrazovanje Republike Srpske Biljana Vojvodić rekla je novinarima da je vrijeme realizacije projekta rangiranja kvaliteta visokoškolskih ustanova u Republici Srpskoj mart-septembar ove godine.

"Agencija je napravila plan aktivnosti i predstoji nam još da definišemo ekspertski tim i nakon toga pristupićeno izradi kriterijuma za rangiranje visokoškolskih ustanova", navela je Vojvodićeva.

Predstavnik MUP-a Republike Srpske Ilija Plavšić rekao je da je policija Srpske pouzdan partner u vezi aktivnosti na suzbijanju negativnih pojava u visokom obrazovanju Republike Srpske.

On je pozvao građane Republike Srpske da prijave svaku sumnju na krivična djela, a to mogu učiniti i putem aplikacije na sajtu MUP-a i Vlade Republike Srpske.

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.