Brojne teme od značaja

Otvoren "Jahorina ekonomski forum"

  • Извор: АТВ
  • 27.04.2023. 19:20

BiH treba da pristupi "Otvorenom Balkanu", čulo se na "Jahorina ekonomskom forumu". Termin je takav, jer je Balkan već dugo zatvoren. Zato treba da se otvori, poruka je predsjednika Republike Srpske. Isto misli i poslovna zajednica kako u Srpskoj, tako i u drugom entitetu, tvrdi Milorad Dodik.

Političke odluke zašto to ne može, kaže Dodik, može samo da nasluti. U isto vrijeme, u BiH je evidentan problem, pogotovo u građevinarstvu, nedostatak radne snage. Da se dođe do radne dozvole, potrebno je i do pet mjeseci. Jedna od prednosti „Otvorenog Balkana“ je da danas dođete, sutra već počnete da radite.

"Kretanje ljudi, roba, usluga, sve je to važno i mislim da ovdje treba da bude jedan od zaključaka da što više odugovlačimo od ovakvih inicijativa, da sve više kasnimo. Ne ići tamo znači zakasniti za neke druge procese. BiH se mora osloboditi bilo kakvih stega u pogledu odobravanja dozvola za bilo kakvu poslovnu aktivnost", rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Da se mora raditi na ubrzanju ekonomskog rasta i konkurentnosti, poruka je predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH. Borjana Krišto kaže da je ekonomija BiH zavisna od privrednih kretanja u okruženju.

"To je posebno izraženo danas kada smo suočeni s višeslojnim globalnim izazovima, od usporenog privrednog rasta, dvocifrenih stopa inflacije do pogoršanog stanja na tržištu rada", rekla je Borjana Krišto, predsjedavajuća Savjeta ministara BiH.

Inicijativa Otvoreni Balkan je kroz nekoliko procesa već pokazala vidljive efekte, tvrdi ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH. Staša Košarac kaže i da Republika Srpsks ulaže sve institucionalne napore. Ipak, sve usporava čekanje šta će se na zajedničkom nivou uraditi.

"Kada treba da napravimo značajan iskorak u regionalnom smislu, imamo različite vrste prevoda od strane bošnjačke političke elite, nažalosti, i u tom kontekstu uvijek imamo jednu vrstu zastoja, a mislim da ljudi iz javnog sektora, kako Republike Srpske, tako i FbiH nemaju pravo da budu u takvoj poziciji", rekao je Staša Košarac, minstar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH.

Nadaju se i u organizacionom odboru foruma da će se stav o pristupu inicijativi promijeniti. Regionalne integracije su, poručuju, potreba privrede i poslovne zajednice.

"Mi ne možemo više da budemo dio izolovanog Balkana i da naši privrednici trpe određene štete. Njihove štete su višemilionske", rekao je Goran Račić, predsjednik Organizacionog odbora "Jahorina ekonomskog foruma".

Na ovogodišnjem forumu brojne su teme od značaja za region. Naći će se tu i energetika, energetska tranzicija, ali i pitanje mladih i digitalizacija.


  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)