Bijeljina

Otvorena spomen-soba poginulim borcima

  • 27.06.2018. 21:11

U Bijeljini je večeras, uoči Vidovdana - krsne slave Vojske Republike Srpske, svečano otvorena spomen-soba u znak sjećanja i zahvalnosti poginulim borcima Semberije.

Prema riječima predsjednika Boračke organizacije Bijeljina Miodraga Stevanovića, spomen-soba u kojoj su fotografije više od hiljadu srpskih junaka, predstvljaće nasljeđe mlađim generacijama kako bi se uvijek sjećali onih koji su ratovali za Republiku Srpsku i svoj život dali da bi sačuvali ognjišta. 

"Biće ovo uspomena na Vojsku Republike Srpske i sve učesnike rata koji su se borili kako bi sačuvali Srpsku", rekao je novinarima Stevanović napomenuvši da je spomen-soba otvorena povodom 25 godina od osnivanja Boračke organizacije Republike Srpske. 

Gradonačelnik Mićo Mićić kaže da je ovo mjesto koje će uvijek podsjećati na borce koji su živote dali za Republiku Srpsku u odbrambeno-otadžbinskom ratu. 

"Ovo je najmanje što se moglo uraditi za njih, i današnjim otvaranjem ove sobe bar smo se djelimično odužili za sve ono što su oni dali za Republiku Srpsku", rekao je Mićić. 

On je naveo se spomen-soba nalazi u dograđenom dijelu Muzeja Semberije koji će sačuvati sjećanje na njih. 

"Nikada ih nećemo zaboraviti, ali isto tako moramo misliti na njihovu djecu i sve porodice poginulih boraca. Treba učiniti maksimum da im se pomogne", rekao je Mićić. 

Načelnik štaba Prve semberske lake pješadijske brigade Đoko Pajić, koji je i otac poginulog borca Vojske Republike Srpske, kaže da je bio aktivni učesnik otvaranja prve spomen-sobe u Muzeju Semberije, ali je 1995. godine, ona kao postavka, bila "skinuta". 

"Sve do danas borili smo se da se ponovo vrati spomen-soba, da se postavi na mjesto koje joj pripada, ovdje u Muzeju, prije svega, zbog svih boraca koji su svoje živote ugradili u temelje Republike Srpske, a nama podarili slobodu da živimo koliko-toliko srećno u našoj državi - Republici Srpskoj", rekao je Pajić. 

On je naglasio i da, uprkos tome što nosi žal za izgubljenim, poginulim sinom, danas osjeća i ogromno zadovoljstvo što se otvara spomen-soba koja će čuvati sjećanje na njega, odnosno na sve njegove poginule saborce. 

Spomen-soba fotografija poginulih boraca, ali i drugih eksponata koji svjedoče o odbrambeno-otadžbinskom ratu, prema najavi iz Boračke organizacije, biće vremenom dopunjavana eksponatima i fotografijama koje im budu dostupne. 

Arhitekta Vesna Milošević, koja je radila na ovom projektu, ranije je rekla da je osnovna ideja prilikom uređenja spomen-sobe bila da se ona osmisli u patriotskom duhu koji, umjesto da oplakuje poginule, prema njima gaji duboku zahvalnost i poštovanje. 

"Osnovna ideja je bila i da se naglasak stavi na ono što smo u odbrambeno-otadžbinskom ratu dobili, a ne izgubili", rekla je Miloševićeva. 

Ona je navela da su, radeći na projektu izgradnje spomen-sobe, na sve načine pokušali da tugu zamijene ponosom i divljenjem. 

U spomen-sobi, koja je posvećena borcima 18 ratnih jedinica Istočnobosanskog korpusa Vojske Republike Srpske, postavljeni su spisak i fotografije poginulih vojnika, zastave jedinica i drugi eksponati iz ratnog perioda, koji su do sada čuvani u prostoriji unutar bijeljinske kasarne. 

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?