"Ovdje su nepokretni ustali, djeca progovorila, nerotkinje rodile!"

Hiljade vjernika u Đunisu, u susret čudima Pokrova Presvete Bogorodice

  • Извор: Информер
  • 14.10.2021. 08:50

Pokrov Presvete Bogorodice, koji se proslavlja 14. oktobra, hramovna je slava Crkve kraj Rasine i manastira Mrzenica, Lešje i Đunis. Praznuje se svečanim bdenijem i Svetom Liturgijom na Dan slave, a prema ovim svetinjama na obodima Mojsinjske Svete Gore, duhovnom bedemu Kruševca i Moravske Srbije tradicionalno, 13. oktobra kreće na desetine hiljada hodočasnika iz zemlje i inostranstva.

Veliki hrišćanski praznik Pokrova Presvete Bogorodice ustanovljen je u čast javljanja Majke Božije u 10. vijeku, u Vlahernskoj Crkvi u Carigradu. Tokom Molitve, Presveta Bogorodica pojavi se kao Carica Neba sa Zlatokrasnom Porfirom, Ogrtačem kojim pokrivaše i štitiše Crkvu prepunu naroda.

Ostalo je zapisano da su ovaj Čudesni događaj 911. godine u vrijeme cara Lava Mudrog, vidjeli Sveti Andrej i njegov učenik Epifanije. Veoma je poštovan u Rusiji i brojni su ruski hramovi posvećeni Pokrovu Presvete Bogorodice.

U Kruševačkom kraju izgrađene su crkve Pokrova Presvete Bogorodice na Rasini i u Đunisu. To mjesto je otkrila djevojka Milojka Jocić kada je zahvatala vodu sa izvora 28. jula 1898. godine. Javila joj se Presveta Bogorodica i rekla da se na tom mjestu podigne crkva Pokrovu Presvete Bogorodice, da bi uz bogosluženje bolni i nevoljni zadobili Milost Božju.

Zapisano je da su ovdje mnogi nepokretni ustali iz invalidskih kolica, djeca su progovorila, a ogroman je i broj nerotkinja koje su nakon posjete ovom svetom mjestu, na svijet donijele zdravu i lijepu djecu. 

Narod je vazda prenosio sa koljena na koljeno priče o najrazličitijim čudesima. A čudesima je smatrao i sve poruke koje im je slao Svevišnji. Priča vezana za manastir Pokrova Presvete Bogorodice u Đunisu kod Kruševca takođe spada u takva čudesa.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок