Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Pašalić: Neće biti nestašice mlijeka

  • Извор: СРНА
  • 09.09.2022. 13:08

Nestašice mlijeka u Republici Srpskoj neće biti osim ako uplašeni građani ne počnu neracionalno kupovati po 10 ili 20 litara i izazovu nestašicu i rast cijena, izjavio je danas ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Boris Pašalić.

Pašalić je rekao da je smanjenje proizvodnje mlijeka evidentno od decembra, a ne unazad nekoliko dana.

"Proizvodnja mlijeka se smanjuje zbog rasta cijene koncentrata, pšenice, kukuruza, soje, berzanskih roba. Proizvođači koji hrane krave silažom i sjenažom smanjivali su skupu koncentrovanu hranu, a povećavali količinu jeftine silaže zbog čega dolazi do vještačkog pada proizvodnje", objasnio je Pašalić.

Prema njegovim riječima, nije isto kada se krava nahrani koncentratima koji imaju dovoljno energije i proteina i slabom sjenažom i silažom, zbog čega krava koja je davala 20 litara mlijeka sada daje 18 litara.

"Početkom godine sa našim mljekarama dogovorili smo nekoliko projekata jer smo vidjeli da ne možemo uticati na cijenu hrane koja je berzanska roba, ali smo dogovorili da uvezemo 1.000 junica i to radimo zajedno sa mljekarama Mlijekoprodukt i Pađeni" istakao je Pašalić.

Pašalić je naveo da je u saradnji sa mljekarom iz Dubice uvezeno oko 700 junica za šta je Ministarstvo izdvojilo milion KM, mljekara 1,5 milion, a ostala potrebna sredstva proizvođači.

Sa mljekarom Pađeni uvezeno je 200 junica koje su u karantinu ili već na farmama.

"Tih 1.000 junica nama u narednoj godini daju pet miliona litara mlijeka, koliki je pad u ovoj godini", rekao je Pašalić.

On smatra da i sa trenutnom proizvodnjom BiH može proizvesti dovoljno mlijeka za svoje potrebe

  • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

    ''Емисија: На ивици терена (Р)

  • 13:30 Емисија: Аграр (Р)

    ''Емисија: Аграр (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.