СПЦ

Патријарх Порфирије: Свети Сава утврдио српски народ у православној вјери

  • Извор: СРНА
  • 10.05.2024. 12:37

Његова светост патријарх српски Порфирије служио је свету архијерејску литургију у Храму Светог Саве на Врачару данас - на дан када СПЦ обиљежава спомен на Спаљивање моштију Светог Саве.

Патријарх Порфирије је у бесједи истакао да је Свети Сава по промисли и благодати Божијој, али и својим подвигом и трудом, утврдио српски народ у православној вјери и учинио га да буде оно што јесте.

Српски патријарх поручио је да не постоје услови живота у којима није могуће живјети Христом.

- Томе нас је научио Свети Сава, на тај пут нас је ставио, и зато да његовим молитвама, љубављу и благодаћу Божијом увек останемо вјерни Христу - истакао је патријарх Порфирије.

Његово преосвештенство епископ топлички Петар поручио је у бесједи да Свети Сава, колико год јесте српски, није само српски, него је и васељенски и небески.

- Као што је свети народ израелски коначно са Пресветом Богордицом дао тијело из ког ће се оваплотити Син Божији, тако су и наши преци дали тијело које ће истакнути Светога Саву, а они који му следују, ту смо и ми, управо мјеримо себе у којој мјери пратимо и следујемо завјете који нам је оставио Свети Сава - поручио је епископ Петар.

Патријарху Порфирију су саслуживали преосвећени епископи ваљевски Исихије, марчански Сава, хвостански Алексеј, јегарски Нектарије и топлички Петар, те директор Патријаршијске управне канцеларије архимандрит Данило, са многобројним свештенством и свештеномонаштвом из више епархија СПЦ у молитвеном присуству ректора, професора, ученика, као и многобројног вјерног народа.

На крају литургије, патријарх Порфирије је освештао славске дарове поводом помена на дан спаљивања моштију Светог Саве, славе Завјетног храма Светог Саве на Врачару и Богословије Светог Саве у Београду.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм