СПЦ

Патријарх Порфирије у бесједи поручио да треба да се опредијелимо за преображај и покајање

  • Извор: Телеграф
  • 21.04.2024. 14:10

Патријарх српски Порфирије рекао је данас, у бесједи током литургије у цркви Светог Симеона Мироточивог на Новом Београду, да "треба да се опредијелимо за преображај и покајање, за исправно православно употребљавање дарова од Бога".

Он је бесједу посветио крају пете седмице поста која протиче у знаку Свете Марије Египћанке, која је, подсјећа партијарх, била слаба у духовном животу и због тога јој није дозвољено да уђе у храм Васрксења Господњег.

- И то је подстакло њу да завири у своју душу, да се преиспита и да разумије да је од Бога добила мноштво дарова бесплатно да би кроз те дарове узрастала, да би се кроз те дарове умножавала, да би кроз те дарове стигла до циља постојања, до циља живота, до смисла постојања, а то је заједница са Богом у потпуном предавању Богу, у повјерењу у односу на Бога без којег нема истинског препознавања другог човјека, оног који је поред нас, свог брата, своје сестре, свог ближњег - стоји у бесједи поглавара Српске православне цркве.

Он поручује да кроз прослављање Свете Марије Египћанке откривамо и сам смисао поста, наведено је у саопштењу објављеном на сајту Српске православне цркве.

Додаје да је она оно што смо сви ми, али истовремено и оно на шта смо сви позвани да будемо.

Како се правилно честита Васкрс

Како се правилно честита Васкрс

- Зато пост није ништа друго него позив на преображај - каже Порфирије.

Он појашњава да нам је оно што смо добили од Бога дато да будемо радосни, да будемо испуњени пуноћом и љепотом, а не да би то био камен спотицања у нашем животу да би нас мучило, да би нам стварало озлојеђеност и празнину у души.

- Добили смо дарове од Бога да бисмо служили баш онако како нам сам Господ кроз своја света уста произноси обраћајући се својим апостолима, заправо упућујући своју ријеч, вјечну ријеч и нама данас и свим људима свих времена - каже Порфирије у бесједи.

Напоменуо је да су епископи, свештеници и ђакони, заједно са сваким хришћанином ту да служе свијету, а да кроз даривање себе ближњем и Богу као и кроз љубав можемо наћи мир и спокој и можемо открити смисао у свему око нас.

- Зато, браћо и сестре, у ову недјељу поста по примјеру Свете Марије Египћанке да се опредијелимо за преображај, за покајање, а то значи за исправно употребљавање својих дарова, не за злоупотребу која нас онда кошта, него за исправно православно духовно употребљавање дарова које смо добили од Бога како бисмо онда, као и она, знали да је Христос алфа и омега и да је он све и свја у свему и да будемо увијек спремни да служимо Господу Једном у Тројици, Богу Оцу и Сину и Светоме Духу, како бисмо онда служили једни другима, тј. били једно и увијек заједно сви славили Њега у вијекове вијекова - закључио је патријарх.

(Телеграф.рс)

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Микродржаве: Малта, документарни програм

    '''Микродржаве: Малта, документарни програм

  • 21:10 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:00 Серија: Ко те шиша (12+)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:30 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:45 Серија: Ред Рок (12+)

    ''''Ред Рок' је ирска криминалистичка серија у режији Петера МкКена која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Рок у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.