Бесједа у Зворнику

Патријарх Порфирије: Црква и народ у Српској су једно

  • Извор: СРНА
  • 20.09.2023. 22:28

Његова светост патријарх српски Порфирије поручио је вечерас у Зворнику да је највећи и најважнији благослов за све оне који долазе у Републику Српску да могу душом да осјете да су црква и народ једно.

"Може бити, и има различитих погледа и ставова по неким питањима, али је једино и суштинско питање да постоји један народ који је јединствен, опстаје у јединству зато што у њему постоји Српска православна црква, православна вјера", рекао је патријарх Порфирије у бесједи након служења доксологије у храму Рођења Светог Јована Претече у Зворнику.

Он је нагласио да је православна вјера нит која спаја сва времена и све вијекове од када су православни Срби на овим просторима.

"Нигдје другдје као овдје у Републици Српској се не осјећа тајна присуства благодети Божије, тајна Христова, тајна крста, тајна страдања, али не страдања за било шта, него тајна крста и тајна страдања ради своје православне вјере да би са њом живјели", рекао је патријарх Порфирије.

Патријарх Порфирије стигао у Зворник

Патријарх Порфирије стигао у Зворник

Истичући да је посебан благослов да је овдје у Зворнику са вјерним народом, патријарх Порфирије је рекао да је још 1232. године основана Митрополија зворничко-сребреничка Српске православне цркве, чије је митрополит имао своје сједиште у Зворнику.

"Живимо у временима када се много говори о уједињавању на темељима економским и политичким, али да на тим темељима уједињење подразумијева одрицања од онога што јеси, одрицање од свог идентитета и начина живота", рекао је патријарх.

Другим ријечима, истиче српски патријарх, ако хоћеш да уђеш у такав уједињени свијет мораш да прихватих то што никад ниси био и оно што ти је увије било страно.

Према његовим ријечима, такво уједињење, ма како изгледало, доноси бољитак економски не може имати дуги вијек и не може бити православни интерес.

Србија ће затражити хитну сједницу СБ УН због Куртијеве намјере да етнички очисти Косово

Србија ће затражити хитну сједницу СБ УН због Куртијеве намјере да етнички очисти Косово

"Православно хришћанство има Христову заповијест за принцип живота и у том закону Христовом јасно стоји шта је породица, јасно је дефинисано шта је брак, јасно је дефинисано шта је гријех а шта није, и да будемо јасни, то значи да нисмо судије другима, него смо само размели Христову заповест", рекао је партијарх Порфирије.

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије рекао је да је народ увијек био уз цркву и са црквом.

Епископ Фотије је говорио о историјату цркве Рођења светог Јована Претече у времену своје самосталности, за вријеме Отоманске имприје и Аустроугарске власти, те о борби српског народа кроз вјекове за своју вјеру, некада и по цијену страдања.

Патријарх Порфирије: Народ овог краја разумије шта је слобода

Патријарх Порфирије: Народ овог краја разумије шта је слобода

Он је навео да Епархија зворничко-тузланска одржава богатство црквеног живота са вјерним народом, служењима, причешћима, вјеронауком, молитвама Богу, изградњом храмова и свим другим вјерским видовима који су у служби Христу.

Служби доксологије присуствовао је велики број свештеника и вјерника, те шеф Кабинета предсједника Републике Српске Данијел Драгичевић, посланици у Народној скупштини Републике Српске Зоран Стевановић и Драгомир Васић, градоначелник и замјеник градоначелника Зворника Боијан Ивановић и Милош Томић и грађани.

Пратите нас и путем Вибера