Мостар

Патријарх Порфирије стигао у Житомислић: За сваког човјека велики благослов када долази у Херцеговину

  • Извор: АТВ
  • 23.09.2023. 12:27

Његова светост патријарх српски Порфирије стигао је у Мостар гдје су га на аеродрому дочекали Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије и градоначелник Мостара Марио Кордић.

На Аеродрому Мостар патријарха су дочекали и посланик у Народној скупштини Србије Милимир Вујадиновић, замјеник предсједника Градског вијећа Мостара Велибор Миливојевић, те свештеници из Мостара Душко Којић и Марко Гојачић.

Након тога патријарх Порфирије је отишао у посјету манастиру Житомислић. Испред манастира су га дочекали свештенство и вијерни народ.

Патријарх је током бесједе у манастиру Житомислић рекао да је за сваког православног човјека велики благосолов када долази у Херцеговину и нема онога који је дошао у Херцеговину и њене светиње а да није отишао са утјехом.

„Управо ова светиња као и народ који се сабира у њој свједочи суштину наше вјере, а суштина наше вјере је изображена у крсту Христовом који је истовремено и крст који носи у себи силу и благодат побједе, тајну васкрсења. Другим ријечима, сва наша вјера, наше постојање, смисао и суштина нашег постојања јесте у тајни крста и васкрсења Христовог“, рекао је патријарх Порфирије у бесједи.

За сваког поглавара СПЦ изнад свега је радост и благослов да дође у ове крајеве и у ове светиње, рекао је патријарх те је истакао да ништа мања радост и благослов то није ни за њега.

„Гдје год да се служи света литургија, ту је присутно Царство небеско. Али духовно здравље, перспектива, нада и здрава будућност једнога народа, најбоље се може видјети кроз природу и стање наших манастира“, рекао је патријарх.

Он је рекао да је ова светиња кроз вијекове била мјесто молитве, мјесто окупљања народа и она је заједно са својим народом дијелила његову судбину.

„Ова светиња је била увијек на крсту рушена и паљена, али као из пепела поново подизана. Слава Богу да је то тако и данас ми се радујемо да смо дошли овдје гдје толики молили се Богу за свој народ. Нарочито се радујемо што смо дошли у крајеве гдје имамо додатнио задатак и послушање, а то је да у правом смислу остваримо Христово јеванђеље које гласи да треба да волимо ближње своје као самога себе,а ближњи своји, тј. наши су сви људи“, порука је патријарха.

Након посјете манастиру Житомислић Патријарх би требало да посјети Пребиловце.

Патријарх српски Порфирије у посјету Мостару дошао је поводом 150 година од освештања Саборне цркве Свете Тројице која још није обновљена након потпуног рушења 1992. године.

Патријарх Порфирије прво иде у Манастир Житомислић, а затим у Пребиловце. У Мостар се враћа у 16.30 часова гдје ће у Владичанском двору посјетити изложбу поводом 150 година од освештања Саборне цркве, затим ће обићи Стари град и задржати се кратко, те имати пријем у Градској вијећници у 18.00 часова.

Из Српске православне црквене општине Мостар позивају вјерни народ Мостара и Херцеговине на дочек патријарха вечерас у 19.00 часова испред Саборног храма и божанствену литургију сутра у 9.00 часова у Саборном храму.

Од 9.00 часова сутра у Саборној цркви Свете Тројице биће служена света божанствена литургија којом ће началствовати патријарх уз саслужење великог броја епископа и свештеника.

Патријарх ће присуствовати донаторском ручку за обнову Саборне цркве Свете Тројице који ће бити одржан у хотелу "Мепас" од 12.00 часова.

Пратите нас и путем Вибера

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.