Prazni novčanici

Penzioneri: Inflacija će prestići povećanje penzija

  • Извор: АТВ
  • 18.12.2022. 19:10

Poskupljenja i inflacija najbrže, i najviše, prazne penzionerske novčanike. Oni jedva čekaju početak febrauara jer tada im, po najavama nadležnih, stiže uvećana penzija.

Do tada valja pregurati "sveti januar" tradicionalno pun troškova, plus poskupljenja. 

Penzije će u Srpskoj, od Nove godine biti uvećane od 13 do 14 odsto. Penzioneri kažu da svaka povišica dobro dođe, ali strahuju da će i to povećanje inflacija da pojede. 

"Petnaest odsto, reko bi neki je procenat, međutim pojedeno je to već, poprilično i potrošeno. A mi smo ta neka nesretna populacija, kad god stvorite preduslove za malo veće povećanje ono se desi recesija, inflacija, da to proguta prije nego što mi dobijemo to povećanje", rekao je Slobodan Brdaar, predsjednik Udruženja penzionera Prijedor. 

Iz Udruženja penzionera Srpske, poručuju da se nadaju da će dobra saradnja biti nastavljena i sa novom Vladom. Svoje probleme i zahtjeve ranije su već predstavili mandataru. 

"Postavili smo svoj zahtjev da se penzije i dalje usklađuju svakog 1. januara, sa parametrima procenta prosječne plate, potrošačkih cijena na malo, što je neupitno i to će biti 1. januara kako to statistika objavi. Takođe, smo zahtjevali da se sredstva za banjsku rehabilitaciju penzionera povećaju u odnosu na ovu gdoinu gdje su cijene u bnjskim lječilištima povećane", kaže Ratko Trifunović, predsjednik Udruženja penzionera Srpske. 

Za većinu, od 276.000 penzionera, koliko ih Republika Srpska ima, prioritet i sa uvećanim penzijama biće da pokriju troškove hrane, lijekova, komunalija. Banje i lječilišta, kažu, pričekaće neka bolja vremena. 

Тагови:
  • 08:30 Недјеља о Васкрсу

    ''Недјеља о Васкрсу

  • 09:00 Бесједа о васкрсењу

    'Весједа о васкрсењу

  • 09:20 Концерт: Браћа Теофиловић

    '''Концерт: Браћа Теофиловић

  • 10:00 Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

    'Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

  • 12:00 Васкршња прича

    '''Васкршња прича

  • 16:00 Васкршња посланица 2024.

    'Васкршња посланица 2024.