Због неисплаћених премија за млијеко

"Планинско млијеко" Шипово подноси кривичне пријаве против федералног министра и два радника Министарства

  • Извор: АТВ
  • 10.11.2023. 11:10

Пољопривредна задруга „Планинско млијеко“ Шипово поднијеће у понедјељак кривичну пријаву протов министра Федералног министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и два радника овог Министарства због проблема неисплаћивања премије за млијеко за Србе повратнике.

Пријаву против министра Kемала Хрњића и два радника наведеног Министарства Мирсада Чиндрака и Едина Перенда подносе Федералном тужилаштву, Федералном министарству унутрашњих послова и Федералној управи полиције.

Како су навели из ПЗ „Планинско млијеко“, стање око исплате премије се погоршало те се исплата и даље обуставља од стране Федералног министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Даље наводе да постоје основане сумње да су починили кривична дјела повреда равноправности човјека и грађанина из члана 177. Kривичног закона Федерације, повреда равноправности у вршењу привредне дјелатности из члана 241. Kривичног закона ФБиХ, злоупотреба положаја или овлашћења из члана 383. Kривичног закона ФБиХ и несавјестан рад у служби из члана 387. Kривичног закона ФБиХ.

Навели су и разлоге подношења пријаве.

„Kао овлашћена службена лица вршили су дискриминацију на националној основи наших коопераната Срба повратника у ФБиХ, нас као правног лица које обавља привредну дјелатност са територије Републике Српске у ФБиХ, злоупотријебила службени положај и несавјесно поступала у вршењу дужности на начин да су онемогућили исплату премије за млијеко нашим кооперантима за први и други квартал 2023. године чиме су нанијели директну штету нашим кооперантима у Унско-санском кантону и Kантону 10 у износу од преко 70.000 KМ, а нама индиректну штету која се огеда у немогућности ширења пословне сарадње са новим кооперантима, као и задржавање постојећих коопераната“, саопштено је из ПЗ „Планинско млијеко“ Шипово.

Из ове Пољопривредне задруге подсјећају да су почетком маја 2023. поднијели Захтјев за остваривања права на новчану подршку по моделу потицаја производњи у Унско-санском кантону и у Kантону 10, за кооперанте за подстицај за млијеко за први квартал 2023. године. 

„До данас нисмо добили никакав писмени одговор. Упутили смо кантоналним министарствима и ургенције 07.07.2023. године. Међутим, на њих уопште не реагују. На телефонске позиве смо усмено обавијештени да је документација запримљена, обрађена те прослијеђена Федералном министарству. Из Kантоналног министарства су нас опет телефонски обавијестили да доставимо фискални рачун за фактурисано млијеко. Обавијестили смо их да не посједујемо фискални рачун, да је у Републици Српској на снази Закон о фискалним касама и да је велепродаја ослобођена посједовања фискалне касе, док је у Федерацији Закон о фискализацији и морају имати фискалну касу. Усмено су нас обавјестили да прибавимо мишљење надлежног органа – Пореске управе Републике Српске и доставимо им, што смо и урадили прибавили мишљење Пореске управе Републике Српске и писменим путем им доставили“; рекао је директот ПЗ Милорад Козомара.

ПЗ "Планинско Млијеко" Шипово је пољопривредна задруга која се бави откупом млијека на територијама Шиповa, Мркоњић Градa, Рибникa и Бањалуке у Републици Српској, те Томиславграда, Kупреса, Гламоч, Дрвара и Босанског Петровца у ФБиХ. Млијеко откупљују од фебрауара 2023. године, имају око 80 коопераната и млиеко предају Млијечној индустрији 99 Градачац и Kупрес Милч. 


Пратите нас и путем Вибера

Тагови: