Zbog neisplaćenih premija za mlijeko

"Planinsko mlijeko" Šipovo podnosi krivične prijave protiv federalnog ministra i dva radnika Ministarstva

  • Izvor: ATV
  • 10.11.2023. 11:10

Poljoprivredna zadruga „Planinsko mlijeko“ Šipovo podnijeće u ponedjeljak krivičnu prijavu protov ministra Federalnog ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i dva radnika ovog Ministarstva zbog problema neisplaćivanja premije za mlijeko za Srbe povratnike.

Prijavu protiv ministra Kemala Hrnjića i dva radnika navedenog Ministarstva Mirsada Čindraka i Еdina Perenda podnose Federalnom tužilaštvu, Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova i Federalnoj upravi policije.

Kako su naveli iz PZ „Planinsko mlijeko“, stanje oko isplate premije se pogoršalo te se isplata i dalje obustavlja od strane Federalnog ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Dalje navode da postoje osnovane sumnje da su počinili krivična djela povreda ravnopravnosti čovjeka i građanina iz člana 177. Krivičnog zakona Federacije, povreda ravnopravnosti u vršenju privredne djelatnosti iz člana 241. Krivičnog zakona FBiH, zloupotreba položaja ili ovlašćenja iz člana 383. Krivičnog zakona FBiH i nesavjestan rad u službi iz člana 387. Krivičnog zakona FBiH.

Naveli su i razloge podnošenja prijave.

„Kao ovlašćena službena lica vršili su diskriminaciju na nacionalnoj osnovi naših kooperanata Srba povratnika u FBiH, nas kao pravnog lica koje obavlja privrednu djelatnost sa teritorije Republike Srpske u FBiH, zloupotrijebila službeni položaj i nesavjesno postupala u vršenju dužnosti na način da su onemogućili isplatu premije za mlijeko našim kooperantima za prvi i drugi kvartal 2023. godine čime su nanijeli direktnu štetu našim kooperantima u Unsko-sanskom kantonu i Kantonu 10 u iznosu od preko 70.000 KM, a nama indirektnu štetu koja se ogeda u nemogućnosti širenja poslovne saradnje sa novim kooperantima, kao i zadržavanje postojećih kooperanata“, saopšteno je iz PZ „Planinsko mlijeko“ Šipovo.

Iz ove Poljoprivredne zadruge podsjećaju da su početkom maja 2023. podnijeli Zahtjev za ostvarivanja prava na novčanu podršku po modelu poticaja proizvodnji u Unsko-sanskom kantonu i u Kantonu 10, za kooperante za podsticaj za mlijeko za prvi kvartal 2023. godine. 

„Do danas nismo dobili nikakav pismeni odgovor. Uputili smo kantonalnim ministarstvima i urgencije 07.07.2023. godine. Međutim, na njih uopšte ne reaguju. Na telefonske pozive smo usmeno obaviješteni da je dokumentacija zaprimljena, obrađena te proslijeđena Federalnom ministarstvu. Iz Kantonalnog ministarstva su nas opet telefonski obavijestili da dostavimo fiskalni račun za fakturisano mlijeko. Obavijestili smo ih da ne posjedujemo fiskalni račun, da je u Republici Srpskoj na snazi Zakon o fiskalnim kasama i da je veleprodaja oslobođena posjedovanja fiskalne kase, dok je u Federaciji Zakon o fiskalizaciji i moraju imati fiskalnu kasu. Usmeno su nas obavjestili da pribavimo mišljenje nadležnog organa – Poreske uprave Republike Srpske i dostavimo im, što smo i uradili pribavili mišljenje Poreske uprave Republike Srpske i pismenim putem im dostavili“; rekao je direktot PZ Milorad Kozomara.

PZ "Planinsko Mlijeko" Šipovo je poljoprivredna zadruga koja se bavi otkupom mlijeka na teritorijama Šipova, Mrkonjić Grada, Ribnika i Banjaluke u Republici Srpskoj, te Tomislavgrada, Kupresa, Glamoč, Drvara i Bosanskog Petrovca u FBiH. Mlijeko otkupljuju od febrauara 2023. godine, imaju oko 80 kooperanata i mlieko predaju Mliječnoj industriji 99 Gradačac i Kupres Milč. 


Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: