Васкршњи пост

Почела је Глува недјеља: Ове ствари никако не би требало да радите

  • Извор: Информер
  • 15.04.2024. 07:21

Почела је пета недјеља Васкршњег поста која се још назива и Глува недјеља.

Назив је добила по томе што се увелико одмакло у посту и долази вријеме ћутања, покајања, тзв. “глуво вријеме”.

У Глуву недјељу не би требало да буде било каквих весеља, свирки и забаве. Не одлази се на пут, не раде се велики послови, не тјера стока на пашу.

Да људи не би били лијени у својим духовним подвизима, црква током три дана пете седмице: четвртак, суботу и недјељу, пружа вјерницима нарочите подстицаје ка подвизима благочашћа.

На вечерњем богослужењу у сриједу пете седмице пјевају се 24 покајне стихире Великог канона. Све стихире имају завршетак:

"Господе, прије него што погинем, спаси ме!" У четвртак на јутрењу се чита цијели Велики канон и Житије преподобне Марије Египћанке.

Субота пете седмице поста је Субота Акатиста, а сама служба носи назив Похвале Пресветој Богородици. Тог дана на јутрењу чита се Акатист Пресветој Богородици, преноси "Информер".

Васкршњи пост ове године траје од 18. марта до 4. маја.

Православни хришћански вјерници 5. маја прослављају Васкрс, највећи и најстарији хришћански празник који се слави у спомен на Христово васкрснуће, његову побједу над смрћу и над гријехом. Том празнику претходи велики Васкршњи, односно Часни пост.

Васкршњи пост најстрожи је пост Цркве, већином се пости на води, и према правилима СПЦ обавезан је за све хришћане.

Траје седам недјеља или 48 дана и најдужи је пост у православном календару.

Велики или Васкршњи пост је најважнији посни период у току године. На крај овог поста, надовезује се пост Страсне седмице, тако да је укупно вријеме трајања посног периода 48 дана и завршава се празником Васкрсења. Његов основни задатак јесте да нас тјелесно и душевно припреми за празник Васкрсења Христовог – Васкрс.“

У вријеме овог поста уздржавамо се од меса, јаја, сира, млијека, дакле хране са животињским масноћама. Вино и уље дозвољени су само суботом и недјељом и на дан Свете четрдесеторице мученика (Мледенци), док се риба може користити само на Благовијести и Цвијети. Свим осталим данима пости се "на води“, а поготово строго сриједом и петком.

Седмични дани осим сриједе и петка могу се разријешити на уље, али са посебним благословом духовника или парохијског свештеника.

На Велики Петак се уздржавамо од јела и пића све до изношења плаштанице, до три сата поподне, послије чега се узима лаган оброк "на води“.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: