Институт за јавно здравство

Почела вакцинација у Српској

  • Извор: АТВ
  • 03.11.2023. 08:10

У Републици Српској данас почиње вакцинација против сезонског грипа.

Вакцинација ће се обављати у БАњалуци, али у Регионалним центрима Института за јавно здравство Српске - Добоју, Источном Сарајеву, Зворнику, Фочи, Вишеграду и Требињу.

Како су рекли из Института, набављено је 20.000 доза вакцина за оне кориснике који имају право на бесплатну вакцинацију те још 3.500 вакцина за комерцијалну употребу.

Вршилац дужности директора Института за јавно здравство Републике Српске Бојан Ђенић позвао је све грађане да се вакцинишу и тако заштите себе у периоду када су респираторне инфекције најинтензивније.

Категорије становништва које имају право на бесплатну вакцинацију: они који болују од шећерне болести, који су инзулин зависни, пацијенти на хемо-дијализи, они којима је извршена трансплатација неког органа, ХИВ позитивне особе, они који су лијечени кардио-хируршким методама лијечења, дјеца која су лијечена од реуматске грознице са промјенама на срцу или она која су обољела од цистичне фиброзе, особе које болују од мишићне дистрофије мултиплесклерозе, особе које су завршиле са пријемом хемотерапије и тренутно немају клиничких знакова болести и лица са посебним потребама која бораве у колективним смјештајима.

Више о овој теми прочитајте у тексту који се налази у наставку:

Почиње вакцинација у Српској: Шта је грип и ко има право на бесплатну имунизацију

Почиње вакцинација у Српској: Шта је грип и ко има право на бесплатну имунизацију


Пратите нас и путем Вибера

Тагови: