Željeznice Republike Srpkse

Početak kampanije "Oprezni paze na pružne prelaze"

  • Извор: АТВ
  • 25.05.2022. 19:15

Od 248 pružnih prelaza Željeznica Republike Srpkse, 42 su na području Doboja. Iako su obezbijeđeni, odnose živote. U 2017. godini, na prelazu u mjestu Grabovica stradala je četvoročlana porodica. Prošle godine u Bušletiću je poginula jedna osoba. Miroslav Ćelić to je gledao iz dvorišta, pa je oprezniji.

"Većinom s autima prolazim i normalno moraš stati, pogledati lijevo desno i inače mašine kad idu i one sviraju i javljaju, tako da ne možeš proći da ne čuješ, jedino ko sluša muziku i na telefon drži u rukama", rekao je Miroslav Ćelić, Bušletić.

Osim nepažnje vozača, nema objašnjenja za česte udese na ukrštanju pruge i puta. Voz zbog težine i zaustavnog puta, rijetko može da reaguje. 

"Tako da teško on može da kontrološe u slučaju konflikta svoju brzinu, tako da uglavnom i analize pokazuju da su 90 odsto uzroci svih saobraćajnih nezgoda na pružnim prelazima učesnici u drumskom saobraćaju", rekao je Mladen Petrović, direktor Agencije za bezbijednost saobraćaja Republike Srpske.

Ove godine statistika je bolja. Na području Doboja, jedna nezgoda. Ni u Srpskoj ih nije bilo mnogo. 

"U 2022. imali smo oko 14 nesreća na putni prelazima i na sreću imali smo samo dva lakše povrijeđena lica", rekao je Rade Cvijanović, direktor sektora za upravljanje i regulisanje saobraćaja pristup razvoju mreže ŽRS.

Ulagalo se i u osgiranje  prelaza. Situacija je nakon toga bolja  i na prelazu trinaestica kod Prijedora, koji je godinama zadavao muke željezničarima. 

"Nikom nije jasno zbog čega, u pavcu postavljen, pod uglom od 90 stepeni preglednost maksimalna, ali se dešavaju nesreće, nemamo sad prelaza koji su tako izraženi sa nesrećama kao što je bila trinaestica famozna", rekao je Goran Rajković iz Željeznica Republike Srpske.

Od 248 prelaza, 23 su osigurana svjetlosno zvičnom signalizaicjom, 13 mehaničkim branicima, ostali znakovima. Nadležni bezbijendost nastoje podići i kampanjom. Pod sloganom „Oprezni paze na pružne prelaze“ apeluju na vozače drumom da budu pažljiviji.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник