Uvođenje vakcine

Početak vakcinacije protiv HPV virusa očekuje se u martu

  • Извор: СРНА
  • 03.02.2023. 12:49

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić istakao je značaj uvođenja vakcine protiv humanog papiloma virusa (HPV) u Republici Srpskoj, jer će omogućiti da se smanji pojava karcinoma grlića materice.

Šeranić očekuje da će primjena ove vakcine početi u martu, te da će ona biti besplatna za djevojčice od 11 do 14 godina, kao i za dječake tog uzrasta, koji takođe oboljevaju od karcinoma drugih vrsta.

"Imamo priliku da koristimo devetovalentnu vakcinu, koju koristi cijeli svijet. Vakcina je potpuno efikasna i bezbjedna", rekao je Šeranić, koji je danas učestvovao na prvom stručnom sastanku za ginekologe, pedijatre, te specijaliste porodične medicine i epidemiologe o primjeni ove vakcine.

On je napomenuo da će vakcina biti dostupna i za druge kategorije, uz određenu nadoknadu, te da će se u narednom periodu tražiti način kako da se proširi okvir kategorija koji mogu primijeniti besplatno vakcinu.

Načelnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske Vesna Ećim - Zlojutro rekla je da su poražavajući podaci o broju oboljelih i umrlih žena u Republici Srpskoj i BiH od karcinoma grlića materice.

"Prošle godine je bila 21 žena na 100.000 stanovnika, a prije dvije godine 23 na 100.000 stanovnika. Vakcina je tek prvi korak koji će doprinijeti da se ovI brojevi u budućnosti smanje", rekla je Zlojutro.

Ona smatra da ovi podaci ukazuju na nizak nivo znanja o polno prenosivim bolestima i načinima prevencije.

"Vakcinacija ovom vakcinom ne znači da ne treba i dalje voditi računa o zdravlju i raditi kontrole. Ona i dalje zahtijeva redovne preglede, ali daje mnogo veću šansu da se ne oboli", rekla je Zlojutro.

Epidemiolog Jela Aćimović rekla je da se HPV vakcina može primijeniti kod uzrasta devet i više godina, te da je uobičajena granica do 25 godina, ali da se može davati i do 45 godina.

"Efikasnost vakcine je ubjedljivo najveća kada se primi u mlađoj dobi i mnogo više doprinosi smanjenju pojave karcinoma grlića materice", rekla je Aćimovićeva, koja je i pomoćnik direktora Instituta za javno zdravstvo Srpske.

Ona je navela da će vakcina u Republici Srpskoj biti besplatna za uzrast od 11 godina do navršenih 15, te da se ona u ovom uzrastu prima u dvije doze u nadležnom domu zdravlja.

"Za druge, koji ne pripadaju kategoriji koja ima pravo na besplatnu vakcinu, vakcinacija će se obavljati u Institutu za javno zdravstvo", rekla je Aćimovićeva.