Kako proslaviti u epidemiji?

Počinje sezona slava, epidemiološka situacija loša

  • Извор: АТВ
  • 31.10.2021. 19:30

Počinje sezona slava a korona ne popušta. Kako proslaviti, koga zvati, da li smanjivati broj gostiju?

“Pa isto ko prošle godine, ko hoće da dođe, dođe, ko neće i ne mora i eto. I ja tako idem. Idem svima, ja sam preležao koronu u januaru. Imao teži oblik, sad ima 5400 antitjela”, kaže jedan stanovnik Bijeljine.

Epidmiološka situacija je zabrinjavajuća, kažu ljekari. Savjetuju domaćinima da slavu obilježe u užem porodičnom krugu. 

“Pošto smo u pogoršanju trenutno epidemiološkom i porastu broja oboljelih, ja moram da napomenem da se ljudi maksimalno pridržavaju i kada slave i obilježavaju krsne slave da to bude u užem krugu porodice uz pridržavanje svih higijensko epidemioloških mjera, da ne idu na svoju štetu, ako imaju neke simptome”, rekla je Gordana Savin, doktorica Dom zdravlja Bijeljina.

Slava je, prvenstveno, duhovni događaj, kaže sveštenik Siniša Šarenac. Ne mora se proslavljati ‘’naveliko’’ i sa mnogo gostiju. On smatra da epidemiološka situacija može da bude i trenutak preispitivanja načina obilježavanja krsne slave. U suštini, najvažniji su hljeb i vino. 

“A šta je to simbol? Pa to je simbol svete liturgije. Mi se na liturgiji pričešćujemo tijelom i krvlju Hristovom, a u domu svom, moleći se, lomimo krsni hljeb sabirajući se oko njega, time simbolizujući svetu liturgiju i jedinstvo svih, uzimamo hljeb i vino i na taj način moment liturgije i svetog pričešća prenosimo u svoje domove”, objašnjava sveštenik Siniša Šarenac.

One koji se odluče da slavu proslave ‘’kao ranije’’, očekuju i veći troškovi. Jednom je godišnje, kažu u Bijeljini, i za slavu, jednostavno, ‘’mora biti’’. 

“Činjenica je da je sve skupo stvarno, ali mislim i ja slavu slavim, slava je jednom godišnje, znači pripremiti se može”. 

“Naravno da može. Zna se šta ide, čorba, sarma, riba, kolači, sve kao i do sada”.

“Za takvu priliku uvijek ima para, samo kažem, zavisi od čovjeka kako je slavi. Koliko sela toliko običaja”, poruke su građana.

Običaji su važni ali je važno i zdravlje. Ljekari savjetuju – proslavite, ali potrudite se da, koliko god možete, ispoštujete i običaje i epidemiološke mjere.



  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда. Прича прати стјуарте, стјуардесе, механичаре и пилота имагинарне авиокомпаније.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином