РУИС

Појачане активности на на спречавању учешћа малољетника у играма на срећу

  • Извор: АТВ
  • 23.02.2024. 12:13

Инспектори Републичке управе за игре на срећу уз асистенцију припадника Полицијске управе Бањалука и службених лица Центра за социјални рад спровели су појачане активности на територији Града Баља Лука на спречавању учешћа малољетника у играма на срећу.

Том приликом извршене су контроле у 124 објекта у којима се приређују игре на срећу, при чему није затечено ниједно малољетно лице у просторима кладионице, аутомат клубова, играчница и простора у којима се приређује класична томбола, као ни њихово учествовање у играма на срећу у угоститељским објектима.

Наглашавамо да Републичка управа за игре на срећу константно врши инспекцијски надзор у циљу спречавања учешћа малољетника у играма на срећу, што говори и податак да је у протеклих шест мјесеци извршено 1.249 контрола у оквиру којих је контролисано и присуство малољетника у објектима у којима се приређују игре на срећу, те да су издата три прекршајна налога због присуства малољетних лица у објектима у којима се приређују игре на срећу на аутоматима. 

Подсјећамо да Закон о играма на срећу не садржи одредбе којима се прописује удаљеност кладионица, аутомат клубова, казина и других објеката у којима се приређују игре на срећу од школских објеката. 

Законом је, међутим, дефинисано да је лицу млађем од 18 година забрањено учествовање у играма на срећу, да је истим забрањен улаз у казина, кладионице, аутомат клубове, играчнице и просторе у којима се приређује класична томбола, те да наведене чињенице провјерава приређивач увидом у личне исправе, односно запослени у пословним јединицама у којима се приређују игре на срећу.

Приређивачи игара на срећу у Републици Српској дужни су и да на видном мјесту назначе која је законски дозвољена старосна граница за учешће у играма на срећу, односно забрану уласка малољетним лицима у просторије у којима се примају уплате за игре на срећу. 

„Будући да наши инспектори нису овлашћени да приликом инспекцијског надзора легитимишу лица, као и да ограниче кретање истих у објекту у којем се приређују игре на срећу, због тога и иницирамо заједничке активности са полицијским службеницима Министарства унутрашњих послова Републике Српске, који нам константо пружају асистенцију у оваквим ситуацијама, како би инспектори Републичке управе за игре на срећу неометано вршили инспекцијски надзор о учествовању малољетних лица у играма на срећу. Наше заједничке активности настављамо и у наредном периоду и то на територији читаве Републике Српске, а све у циљу спречавања учешћа малољетника у играма на срећу. Апелујемо не само на приређиваче, већ и на родитеље да својим ауторитетом учествују у спречавању учешћа малољетника у играма на срећу, имајући у виду да је ријеч о најрањивијој групи друштва“, рекао је в.д. директора Републичке управе за игре на срећу Драженко Вељановски.

Вељановски се и захвалио Министарству унутрашњих послова Републике Српске и његовим припадницима, као и запосленим у Центру за социјални рад на коректној и професионалној сарадњи, коју ћемо и у наредном периоду координисано наставити на нивоу читаве Републике Српске.

Законом о играма на срећу прописан је прекршај за правно лице и одговорно лице у правном лицу које дозволи присуство малољетном лицу у простору казина, кладионице, класичне томболе или објекта у којем се приређују игре на срећу путем аутомата.

Запријећене новчане казне за правно лице су од 20.000 до 50.000 КМ, односно од 5.000 до 10.000 КМ за одговорно лице у правном лицу.

Овим путем наглашавамо да је захваљујући инспекцијским контролама од стране Републичке управе за игре на срећу у великој мјери смањено илегално приређивање игара на срећу у Републици Српској, односно да је пословање приређивача у великој мјери сведено у законске оквире, што значајно утиче на сузбијање сиве зоне у области игара на срећу, те истовремено доприноси јачању економије Српске.

Спречавањем већ законом регулисаног приређивања игара на срећу у Републици Српској само се даје простор црном тржишту што никако не би ишло у прилог држави са аспекта убирања буџетских прихода, већ само у корист појединаца који су прије доношења новог Закона о играма на срећу убирали енормну добит.

Закон о играма на срећу који је у Републици Српској усвојен 2019. године један је од најбољих у региону, што потврђују и подаци о прикупљању прихода од накнада за приређивање игара на срећу, а који су почели да биљеже константан, вишемилионски раст већ непосредно по ступању на снагу овог Закона.

Позивамо и појединце и институције који протеклих дана у јавности износе паушалне оцјене о функционисању тржишта игара на срећу у Републици Српској да се о свему информишу код надлежних и стручних институција задужених за спровођење Закона о играма на срећу и на тај начин избјегну његово произвољно и злонамјерно тумачење у јавности. 

Републичка управа за игре на срећу стоји на располагању за све конструктивне сугестије како би заједничким снагама дошли до крајњег циља – онемогућавања учешћа малољетних лица у играма на срећу, јер је то морална одговорност и родитеља и друштва у цјелини.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм