Празници прошли

Појефтинили прасићи у Српској

  • Извор: АТВ
  • 20.01.2024. 19:11

Цијена прасади по килограму живе ваге за празничну трпезу износила је 12, а понегдје је достизала и 17 KМ. С обзиром да су празници прошли, а самим тим пада и потрошња, узгајивачи свиња најављују и ниже цијене.

Ускоро би се прасе могло купити за 9 до 10 марака. 

"Очекујемо да ће послије Светог Јована и овдје у Семберији та цијена бити таква негдје, а већ фебруар, март мјесец, шта нас даље чека, то је благо рећи незахвално. Јер знамо да је цијена у окружењу велика. Србија, Хрватска, ЕУ, и даље је висока цијена и прасади и товних свиња", каже Слободан Петрић, узгајивач свиња из Доњег Магнојевића код Бијељине.

Сточни фонд у Семберији још се опоравља и од Афричке свињске куге. У помоћ им је притекло и ресорно министарство, а до сада је исплаћено 15, од укупно 23 милиона KМ за санирање штете, што износи 70% од укупног износа. Сада је битно и да се занови сточни фонд, како произвођачи не би остали без егзистенције. 

"То ће се гледати у што краћем року да се уплати. Проблем је још већи од свега тога што ти људи не могу да убаце још свиње у своје штале", истиче Бошко Радић, предсједник Удружења пољопривредника „Села Семберије“.  

Током прошле године у Семберији је еутаназирано 40.000 свиња што је велика бројка и за Републику Српску, а посебно за Семберију. Ресорни министар Саво Минић је најавио да ће комплетан износ накнаде штете од Афричке куге свиња бити исплаћен до краја јануара. Што се тиче занављања сточарског фонда, Влада ће у том процесу учествовати са 70 одсто. 

Пратите нас и путем Вибера