Migrantska kriza

Policija EU bi mogla doći na granice BiH

  • 13.09.2018. 19:42

Ukoliko BiH ne riješi migrantsku krizu, na državnu granicu za dvije godine u pomoć će stići i naoružani pripadnici Agencije za evropsku graničnu i obalnu stražu. EU-policija imala bi ovlašćenja da detaljno provjerava dokumentaciju i migrante kojima je odbijen azil i vraća u zemlje iz kojih dolaze. 

Ideja Žan Klod Junkera, predsjednika Evropske komisije je da Unija do tada poveća broj policajaca na vanjskim granicama, sa 1 500 na 10 hiljada. Sa Fronteksom već pregovara više ministarstava BiH, kako bi se regulisao njihov rad na granicama BiH. Dragan Mektić, ministar bezbjednosti priznaje da je BiH potrebna pomoć, ali ne otkriva detalje. 

"Mi trenutno radimo sporazum sa Fronteksom. Fronteks je evropska institucija koja se bavi pitanjem zaštite granica Evropske unije i mi sa njima trenutno sada smo u fazi završetka operativnog sporazuma, i nakon toga ćemo moći zajednički da radimo i mi i da oni dolaze na naše granice," rekao je Mektić.

Republika Srpska na svojim granicama nema potrebe za pomoć EU-policije, poručuju iz MUP-a Srpske. Graničarima BiH, MUP pomaže sa 80 policijskih službenika i spremni su i da povećaju taj broj. 

U timu koji pregovara sa Fronteksom, osim Ministarstva bezbjednosti, Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva pravde, je i Granična policija BiH. Poručuju da je, za sada, ojačavanje granica BiH itekako potrebno. 

"Kada govorimo o pritisku ilegalnih migranata na ulazu u Bosnu i Hercegovinu, možemo reći da je ugrožena kompletna granica sa Srbijom i Crnom Gorom. Kada je riječ o izlazu iz BiH, najopterećenije je područje Krajine," saopšteno je iz Granične policije BiH. 

Denis Hadžović, stručnjak za bezbjednost za ATV upozorava da bi BiH, i ostale zemlje koje nisu u Evrospkoj uniji, mogle da se nađu u opasnosti ukoliko migranti nastave da ulaze. Cilj Evrospke unije je, kaže, Hadžović, da ilegalnim migrantima spriječe nadiranje u Zapadnu Evropu i da ih smjestii u zemljama trećeg svijeta, među kojima je i BiH.

"Postoji realna opasnost za Bosnu i Hercegovinu i za Srbiju, ali i ostale zemlje koje nisu članice EU da granica postane utočište na područjima koja ne pripadaju područjima EU,"  rekao je Hadžović.

EU-policija trebalo bi da čuva i otvorene granice BiH i Hrvatske, ali i druge granice, poput Srbije i Crne Gore.  Od početka godine, u BiH je ušlo više od 13 hiljada migranata, a danas je nekoliko viđeno i u Banjaluci.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:30 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина