Pojačane patrole na putu Laktaši-Srbac

Policija kontroliše prevoz tereta

  • 26.08.2019. 19:15

Saobraćajna policija MUP Republike Srpske već mjesecima, ne bez razloga, pojačno patrolira poznatim "kanalom", magistralnim  putem Laktaši-Srbac. Kontrolišu prekoračenje dozvoljene težine tereta koji prevoze kamioni. U to se uvjerila i naša ekipa - danas je na dijelu te dionice zatekla čak tri patrole. 

Najčešći teret koji se transportuje ovim putem su šljunak i pjesak koji firme vade iz korita Vrbasa. "Darko Komerc" je jedna od firmi koja se bavi eksploatacijom šljunka iz Vrbasa i prevozom tog materijala, a čiji kamioni najčešeće saobraćaju dionicom Kosjerevo-Laktaši. Uprava kriminalističke policije je Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka podnijela Izvještaj o počinjenim krivičnim djelima protiv direktora i suosnivača preduzeća „Darko Komerc“ doo, te zamjenika direktora i suosnivača pomenutog preduzeća zbog krivičnih djela „Nezakonito postupanje u privrednom poslovanju“.  

"Navedena lica i preduzeće se terete da su bez odobrenja JU „Vode Srpske“ i suprotno zakonskim propisima, u vremenskom periodu od 01. januara 2016. godine do 01. novembra 2018. godine vršili eksploataciju mineralnih sirovina. tj. šljunka iz korita rijeke Vrbas. Šteta pričinjena krivičnim djelima iznosi 501.183,57 KM za koliko je oštećen Budžet Republike Srpske, a ukupna protivpravna imovinska korist koja ja pribavljena ovom preduzeću iznosi 4.728.802,62 KM," saopšteno je iz MUP-a Republike Srpske.

Upravo o tome da su duži period bez dozvole eksploatisali šljunak izjavu je istraznim organima u istrazi u ovom slučaju, u svojstvu svedoka, na poziv tužilaštva dao i direktor Voda Srpske Miroslav Milovanović.

U firmi "Darko Komerc" priznaju da su određeni period radili bez dozvole. Darko Sekimić kaže da su nakon dvije godine dobili dozvolu iz "Voda Srpske" za eksploataciju šljunka na loakciji Velika ada. 

"Tu je nastao problem, vakum, gdje mi nismo imali dvije godine ugovor. Mi smo uredno plaćali državi PDV i sve poreze, i porez na dobit, za radnike poreze i doprinose. To stoji u Tužilaštvu. Mi smo u fazi dokazivanja tih nekih stvari, dio smo već od nekih 60.000 maraka uplatili. Za ostalo smo se žalili, pa ćemo vidjeti," rekao je Darko Sekimić, direktor firme "Darko komerc".  

Firmu "Darko Komerc" sumnjiče da su organizovali, vodili i nadzirali iskop i eksploataciju riječnog šljunka u  količini od 334.122,38 metra kubna, koji su prodali, pri čemu su izbjegli plaćanje naknade na izvađeni šljunak iz vodotoka rijeke Vrbas. Ta naknada, iznosi 1,5 KM po metru kubnom izvađenog šljunka. Na taj način su, sumnja se, nezakonito zaradili oko 4.728.800 maraka, a budžet Republike Srpske oštetili za oko 501.800 maraka, na ime izbjegavanja plaćenja naknade na izvađeni materijal.

  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм