PU Foča

Policija upozorava nesavjesne građane - "Kazne za nepropisno spaljivanje korova do 1.000 KM

  • Извор: СРНА
  • 28.03.2022. 17:45

Policijska uprava Foča upozorila je građane da su za nepropisno spaljivanje korova zakonom predviđene kazne do 1.000 KM.

Iz policije su apelovali da se prilikom paljenja vatre na otvorenom obrati pažnja na okolinu, uzmu u obzir vremenske prilike i sve druge okolnosti koje mogu uticati na širenje vatre, kao i da se vatra ne ostavlja bez nadzora.

U novembru 2019. godine na snagu je stupio Zakon o zaštiti od požara, koji, kao jednu od mjera zaštite od požara, zabranjuje paljenje korova i drugog poljoprivrednog otpada bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice, a koji propisuje i kazne od 100 do 1.000 KM za fizička lica, saopšteno je iz Policijske uprave Foča.

S obzirom na to da se zbog povoljnih vremenskih uslova u narednom periodu očekuje čišćenje poljoprivrednih parcela, Policijska uprava Foča apeluje da vlasnici i druga lica koja učestvuju u paljenju vatre obavijeste najbližu vatrogasnu jedinicu, da vatru ne ostavljaju bez nadzora, te da prije nego što napuste parcelu provjere da li je vatra ugašena.

Iz policije su ukazali građanima da, u slučaju nekontrolisanog širenja vatre ili uočavanja požara, odmah obavijeste nadležnu vatrogasnu jedinicu na dežurni broj 123 ili nadležnu policijsku stanicu na dežurni broj 122.

Тагови: