Mali Zejtinlik

Pomen poginulim i nestalim borcima i civilima Sarajevsko-romanijske regije

  • 14.09.2018. 19:17

Mali Zejtinlik je najveći spomenik stradanja srpskih boraca. Četiri i po hiljade vojnika sahranjeno je na sokolačkom vojničkom groblju. 

Vinka Đurović samo u jednom danu ostala je i bez sina, i bez muža.

“ Tragala sam dva mjeseca dok sam ih našla, našla sam ih u raspadajućem stanju, nisu bili zakopani, nisu bili ništa, našla sam ih na Vlahovu da ih prepoznam", kaže Vinka.

Za stvaranje RS, živote su dali sin i dva brata Dese Plakalović. Branili su ognjište i pred sami kraj rata, kada je očekivala da ugleda sina na kućnom pragu, javili su joj da je poginuo na sarajevskom ratištu.

“ Izgubila sam sina 4.oktobra na kraju rata, trebao je kući, a otišao je 21.na Malu Gospojinu, trebao mi se 4.vratiti, tada su nam javili da je poginuo", priča Desa.

I poslije četvrt vijeka od završetka rata, Srbi tragaju za kostima svojih najmilijih. Iz Srpske, stalno ukazuju na nerad Instituta za traženje nestalih lica u BiH, ali u Sarajevu, već po ustaljenoj praksi, ostaju nijemi kada su u pitanju srpske žrtve.

“ Što se tiče Sarajevsko-romanijske regije još se traži 650 nestalih lica ove regije", kaže Goran Timotija, predsjednik Organizacije poginulih boraca, zarobljenih i poginulih civila opštine Trnovo.

“ Mislim da je to poraz svih nas, kroz institucije, bez obzira kog su nivoa, ne radi očigledno dovoljno da se dođe do podataka da nađemo naše nestale", rekao je Miroslav Lučić, predsjednik Skupštine Grada Istočno Sarajevo.

Porodice poginulih i dalje od lokalnih zajednica traže pomoć u zbrinjavanju i zapošljavanju djece. Paljanski načelnik, koji je danas položio vijenac na spomenik poginulim borcima, kaže, da je taj posao, u Palama, priveden kraju.

“ Mi smo uspjeli i kroz ovaj program Vladin i Zavoda za zapošljavanje uspjeli da zaposlimo i posljednje dijete palih boraca, u oblasti pripravnika i sa visokom stručnom spremom", kaže Boško Jugović, načelnik opštine Pale.

Dan poginulih i nestalih boraca i civila Republike Srpske svake godine obilježava se 15. septembra u lokalnim zajednicama.  U Banjaluci  će sutra biti održano centralno obilježavanje sjećanja na žrtve proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.