Bratunac

Pomen za 20 ubijenih Srba iz Hranče

  • Извор: РТРС
  • 25.07.2022. 07:44

Kod centralnog Spomen-krsta na gradskom groblju u Bratuncu danas će biti služen parastos i položeno cvijeće za 20 nastradalih Srba iz bratunačkog naselja Hranča u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, od kojih je sedmoro poginulo 25. jula 1992. godine.

Porodice nastradalih, Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila i Boračka organizacija na taj način će obilježiti 30 godina od pogibije sedam srpskih civila iz ovog naselja, među kojima su bile tri žene.

Mještanin Dragomir Mitrović nestao je deset dana prije napada na Hranču i još nije pronađen. Njega su muslimanski vojnici uhvatili dok je čuvao ovce i od tada mu se gubi svaki trag.

Muslimanske snage iz okolnih sela i Srebrenice upale su 25. jula 1992. godine u ovo selo, ubijajući srpske civile kod njihovih kuća.

Hranča je okružena muslimasnkim selima i bila je u potpunom okruženju kada je napadnuta.

U Hranči, kao i ostalim selima oko Srebrenice i Bratunca, muslimanske vojne formacije pobile su stanovnike koje su zatekle, opljačkale pokretnu imovinu, a kuće i ostalu nepokretnu imovinu popalile.

Preživjeli mještani pričaju da je napad počeo oko 15.30 časova, da su muslimanski vojnici upali u selo i ubijali sve redom vičući: "Hvataj ih žive, štedi municiju".

Ubijeno je sedam mještana u dvorištima, a većina stanovnika uspjela je niz korito Glogovske rječice izvući se iz sela prema Bratuncu.

Za ubistva srpskih civila na njihovim imanjima u Hranči niko nije odgovarao.

Članovi porodica ubijenih kažu da predmeti u vezi sa zločinima počinjenim nad Srbima u srednjem Podrinju, koje su počinile muslimanske jedinice iz Srebrenice pod komandom Nasera Orića, stoje u ladicama u Tužilaštvu BiH i nakon 30 godina od zločina i 26 godina od završetka rata.

Тагови: