Zalazje

Pomen za 69 srpskih civila i vojnika ubijenih u Podrinju

  • 12.07.2018. 19:06

Suze, svijeće i cvijeće u pomen na srebreničke Srbe koje su pripadnici Armije BiH ubili prije 26 godina. Isto toliko se čeka na pravdu jer za te zločine niko nije odgovarao.

Strašno je to, priča Rado Cvjetinović, koji se s tugom prisjeća Petrovdana '92-ge. U Zalazaju su mu ubijeni sestra, nekoliko rođaka i kumovi. 

"Na sramotu svim ljudima svjetskim, i Haškom tribunal, i svim kojima to tako gledaju i ništa ne preduzimaju. Da ne kažem pravosuđu BiH. Njima imam posebnu poruku. Nek se stide, stići će i njih pravda ako oni ne budu pravdom nekog kaznili", istakao je Cvjetinović. 

Tužni su dani oko Petrovdana u Zalazju, pričaju članovi porodica stradalih Srba. Mnogi do danas nisu nađeni. Teška su sjećanja i Nedeljka Milosavljevića. U ratu je izgubio drage ljude, napustio svoj dom. Srbima u Srebrenici, kaže, nikada nije bilo lako.

"Morao sam da odem odavde, radi Nasera, radi ovih zločinaca koji su mi pobili, ne tada, ali poslije u ratu, prijatelje, rođake i poznanike", istakao je Milosavljević.

Muslimanske snage iz Srebrenice, pod komandom Nasera Orića, upale su, 12. jula 1992., u više srpskih sela u srebreničkoj i bratunačkoj opštini, ubijajući, pljačkajući i paleći sve pred sobom. 

Srpsko stradanje godinama se potiskuje i prećutkuje, poručuje načelnik opštine Srebrenica. Mladen Grujičić kaže da bez ravnopravnog položaja svih žrtava rata, neće biti bolje budućnosti. Kaže da je juče dobijao i prijeteće poruke od nekih kojima smeta njegov stav da su genocidna namjera zločini u srpskim selima oko Srebrenice i Bratunca.

"Onaj ko se osmjeli da priča o stradanju Srba postaje neprijatelj broj jedan drugoj strani, i to je nešto što nas dijeli. I dok god postoje ljudi koji tako razmišljaju, mi nećemo uspjeti u našem cilju, a to je normalan život, život u miru", naglasio je Mladen Grujičić, načelnik opštine Srebrenica.

Brojne delegacije položile su vijence u Zalazju. Izaslanik predsjednika Republike Srpske kaže da je svaki stradali Srbin s ovih prostora heroj i da se njihova imena nikada ne smiju zaboraviti.

"Mi smo se danas okupili ovdje, da još jednom kažemo poginulim borcima hvala, i da ćemo čuvati Republiku Srpsku, jer to je njihov zalog i njihova opomena. I da im kažemo da ih nikada nećemo zaboraviti", istaka je Miladin Dragičević, izaslanik predsjednika Republike Srpske. 

Stradalih su se danas sjećali i u Bratuncu, u srpskim stratištima Sase i Biljača. I tamo su položeni vijenci i odata počast ubijenim srpskim vojnicima i civilima. Ukupno je u srebreničkim i bratunačkim selima, prije 26 godina, ubijeno 69 srpskih civila i vojnika.

Тагови:
  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок