Pirot

Porodica sa 6 djece spava u jednom krevetu: Nemamo ni struje ni vode

 • Izvor: Agencije
 • 22.03.2023. 19:48

Pirotska porodica Salić, sa šestoro djece, od kojih najmlađa beba – Krstan, ima tek mjesec dana, živi u veoma teškim uslovima, u kući sklonoj padu, bez struje, vode, bez kupatila i mnogih drugih tekovina moderne civilizacije.

Cijela porodica spava u samo jednom krevetu, prenose "Pirotske vesti".

Kako je kazao Aleksandar Salić, koji sa svojih deset prstiju izdržava porodicu, njihov jedini izvor prihoda, osim socijalne pomoći, jeste posao sakupljača sekudarnih sirovina.

"Moj posao kreće noću, svake noći ja krećem da obilazim sve pirotske kafiće i kafane, u vrijeme kada se zatvaraju objekti, ja skupljam staklenu ambalažu, dovozim u dvorište, tu se flaše lome i dalje prodaju. Od skora mi pomaže i najstariji sin Emanuel, trenutno i njemu pravim prikolicu koja će se montirati na bicikli kako bi zajedno sakupljali flaše", kaže Aleksandar i dodaje da je posao koji radi veoma težak i zahtjevan, zbog čega su mu se šake izdeformisale pa više ne može da ih sklopi.

Osim struje, koju nikad nisu ni imali u napuštenoj kući u koju su se uselili nemajući gdje, Salići nemaju ni vodu, što je možda još veći problem, s obzirom da imaju mnogo djece, ali i jednomjesečnu bebu.

"Svakoga dana dotjeram motorom od 200 do 300 litara vode. Na Guševici točim vodu i donosim, i ljeti i zimi, i na plus 40 i na minus 20", kaže Aleksandar i dodaje da mu je žao što njegova djeca nemaju ni približne uslove za odrastanje poput njihovih vršnjaka.

"Teška nam je sudbina, ali mi ne kukamo i ne molimo, sa svim komšijama smo u odličnim odnosima, pomažemo mi njima, pomažu i oni nama, ko koliko može. Žao mi je što nemamo makar televizor, da djeca mogu da gledaju dječije programe, ali šta je tu je", dodaje on.

Aleksandrov najstariji sin Emanuel, koji uveliko pomaže ocu, ima 14 godina, Bobi – 12, Aleksandra 9, Kristina 7, Petar tri i po i beba Krstan ima mjesec dana.

"Borimo se i borićemo se kolko možemo, ali ja ne dopuštam da su gladni i žedni. Ja izlazim oko 1 noću, vraćam se sa flašama oko 5-6 ujutru, tada legnem da spavam. Onda najstariji sin Emanuel, sa suprugom Milunkom i sinom Bobijem, voze sve to na otpad da prodaju. Dvadeset godina nemamo TV, ni struju, ni vodu. Radimo pošteno, nikoga ne diramo, ne krademo, ništa", priča on.

Porodica Salić živi u Ulici Braće Daskalović broj 3, značila bi im bilo koja vrsta pomoći, u dječijoj garderobi, hrani, a jednomjesečna beba koristi isključivo vještačko mlijeko Bebelac – Nutricia.


Tagovi:
 • 20:00 Tet a tet sa Tatjanom Trninić

  Privilegija je znati o čemu se priča na važnim sastancima, iza zatvorenih vrata, u četiri oka.

 • 21:00 Serija: Igra sudbine

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 21:50 Serija: Istine i laži

  Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

 • 22:35 Tema dana

  Informativna emisija u kojoj sa relevantim sagovornicima i stručnjacima iz svih društveno-političkih oblasti razgovaramo o aktuelnim temama, događajima i ličnostima, iznoseći različite uvide i stavove, analize i komentare aktuelnosti iz zemlje i regiona.

 • 22:45 Serija: Red Rok

  Kriminalistička serija smeštena u izmišljeni primorski gradić Red Rok blizu Dablina

 • 23:15 Serija: Biro (12+)

  Jedna od najpoznatijih istorijskih drama i televizijskih serija.