Srpsko-rusko prijateljstvo

Posebna ljubav srpskog i ruskog naroda u Ritešiću kod Doboja

  • Извор: АТВ
  • 11.12.2022. 19:25

Srpsko-rusko prijateljstvo sa posebnom ljubavlju njeguje se u Ritešiću, pravoslavnom selu nadomak Doboja. Narod ponosan što je baš u tom mjestu sagrađen manastir posvećen ruskoj svetiteljki Matroni Moskovskoj. To što njeguju srpsko-rusko prijateljstvo i tome uče svoju djecu, priča mještanin Miroslav Zec, su ponos i dika Ritešića.

“To je velika čast, da imamo u selu. I s kim god da pričam u gradu svi su začuđeni za taj manastir da je to tu kod nas. I ko god dođe ovdje u posjetu oduševi se sa manastirom”, priča nam Miroslav Zec, mještanin Ritešića kod Doboja

Pažnju, na prvu, svim posjetiocima privlači ruski stil gradnje sa specifičnim oblikom kupola. Uskoro će i unutrašnjost manastira poprimiti sasvim drugačije obrise. 

U manastiru je u toku freskopisanje. Freskopisci su stigli u Ritešić čak iz Rusije. Zbog radova koji uveliko traju unutrašnjost manastira ovaj put nismo uspjeli snimiti.

Manastir na brdu Gajića priča jednu posebnu priču o ruskoj svetiteljki Matroni Moskovskoj. Iguman Isaija kaže da manastir nema mnogo zemlje, ali je srce veliko. 

“Malo smo skučeni u manastiru, ali je srce veliko. Jedan od otaca što je dolazio ovdje reče oče ovdje je kod Vas kao u Jerusalimu. Svaki je pedalj izbrojan i odmjeren. Bogu hvala, tamo gdje je veliko srce, tamo je svako dobrodošao i ima mnogo ljubavi”, rekao je iguman Isaija.

Iz ljubavi je sve i počelo. Ovog čovjeka zovu Putin. On za sebe kaže da je Putin, ali iz Doboja. I neizmjerno, dodaje, voli Rusiju i ruskog predsjednika. Ta ljubav prema bratskoj zemlji bila je i pokretač srpsko-ruske priče u Ritešiću. 

“Zovu me Putin zato da li ličim na njega, ali na neki način me zovu Putin. (REZ) 8:14 2009-2010 sam osnovao Udruženje srpsko-rusko prijateljstvo, jedinstvo i bratsvo pravoslavnih naroda. Želio sam nešto na ovom malom mjestu, selu Ritešiću”, kazao je Zoran Gajić, predsjednik Srpsko-ruskog prijateljstva i jedinstva pravoslavnih naroda.

A to nešto je izgradnja centra srpsko-ruskog prijateljstva i jedinstva pravoslavnih naroda. Centar se još uvijek u izgradnji sa ciljem da se baš na ovom mjestu, tik uz manastir, okupljaju oni koji žele da bolje upoznaju kulturu i običaje pravoslavnih naroda.

Тагови: