Najdinamičniji odjel

Posjetili smo Urgentni centar na UKC-u Srpske: Danas je Međunarodni dan sestrinstva

  • Извор: АТВ
  • 12.05.2022. 16:07

Jedna je Milica, a druga je Andrea. Obje su medicinske sestre koje rade u Urgentnom centru - jednom od najdinamičnijih odjela UKC-a Republike Srpske.

U smjenama provedu po 12 sati dnevno a kada su vanredne situacije, kada je bila pandemija korona virusa, na poslu su boravile i po 24 časa. Iako obavljaju stresan posao, obavljaju ga sa ponosom. Milica na Urgentnom odjelu radi preko tri godine, te se za taj poziv odlučila kako bi pomagala drugima. Objašnjava da joj je najteži dio posla gubitak života pacijenta a najradosniji kada uspiju da spase ljudski život. Andrea ima desetogodišnje iskustvo rada kao medicinska sestra. Iskustvom koje posjeduje, pomaže pacijentima kojima je neophodna opservacija, odnosno njega u najkritičnijim zdravstvenim stanjima. 

“Naš posao je da pratimo vitalne funkcije pacijenata koji nisu za ambulantno lječenje. O svemu obavještavamo ljekare te brinemo o pacijentima 24 časa dnevno. Poziv medicinske sestre sam odabrala jer je human i imam priliku da nekome pomognem”, objašnjava Andrea Kurbalija, medicinska sestra u opservaciji u Urgentnom centru UKC-a.

Kroz osmijeh dodaje da kada spasite jedan život vi ste heroj ali kada ih spasite više vi ste medicinska sestra. 

Više pogledajte u videu iz emisije centar dana.