Medicinski fakultet u Banjaluci

Potpisan sporazum o saradnji sa Medicinskim univerzitetom u Beču

  • 22.09.2018. 11:05

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Ranko Škrbić i koroordinator za projekte i međunarodnu saradnju Medicinskog univerziteta u Beču Peter Frigo potpisali su danas u Banjaluci sporazum o naučno-stručnoj saradnji.

Škrbić je naglasio da će sporazum značiti dalje jačanje Univerziteta u Banjaluci i izrazio nadu da će na osnovu ogromnog iskustva bečkog Medicinskog univerziteta svi imati koristi, prije svih, studenti u Srpskoj, specijalizanti, doktori, kao i pacijenti. 

Prema njegovim riječima, sporazum o saradnji podrazumijeva i razmjenu kadrova u okviru čega će profesori iz Beča dolaziti u Banjaluku i držati predavanja te dodao da su dva predavanja već dogovorena za drugu polovinu oktobra. 

"Značajan segment predstavlja njihova ponuda da u okviru sporazuma krenemo sa brojnim istraživanjima koje bi radili u Banjaluci ili Beču, te da naši kadrovi odlaze u Beč na usavršavanje čime bi bili stvoreni uslovi za apliciranje za međunarodne projekte", rekao je Škrbić novinarima. 

On je naveo da Medicinski fakultet u Banjaluci ima plodnu saradnju sa Medicinskim univerzitetom u Beču, te da su zajednički učestvovali u brojnim projektima, kao što je izrada studije izvodljivosti za novi medicinski kampus na Paprikovcu. 

"Taj projekat je u završnoj fazi i očekujemo da će biti gotov do kraja decembra", rekao je Škrbić. 

Frigo je istakao je da je planirano pokretanje zajedničkih naučnih projekata, te razmjena znanja i iskustava. 

"Planiramo da češće posjećujemno Banjaluku, ne samo u akademske svrhe, već i u svrhe istraživačkog rada", rekao je Frigo, koji je i ljekar u bečkoj centralnoj bolnici "AKH", te profesor na Medicinskom univerzitetu u Beču. 

Sporazum Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci i Medicinskog univerziteta u Beču predstavlja okvirne tačke i glavne principe saradnje u obrazovnim programima i predmetima iz sfere aktivnosti koje su od zajedničkog interesa. 

Predviđena je i saradnja u okviru interdisciplinarnih doktorskih studija biomedicinskih istraživanja i biostatistike, preuzimanje zajedničkih naučnih istraživanja i projekata, zajedničko objavljivanje rezultata naučnog istraživanja, kao i organizovanje naučnih konferencija. 

Sporazumom je, između ostalog, predviđena i razmjena akademskog osoblja, te didaktička i naučna obuka.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм