Bezbjednost

Povećati upotrebu dječijeg autosjedišta u Srpskoj

  • Извор: АТВ
  • 09.08.2022. 19:40

Više od 800 vozača na teritoriji PU Doboj sakcionisano je zbog tog što nisu koristili autosjedalice za djecu. Zakon jasno nalaže da je to pod moranje za mlađe od pet godina. Da to ne poštuju svi roditelji pokazuju podaci PU Doboj.

''U periodu od 03.01. do 07.08.2022. godine, sankcionisno je 837 lica zbog nekorištenja sigurnosnih sjedalica za djecu. Zbog prevoza djece mlađe od 12 godina na mjestu suvozača sankcionisano je devet vozača'', saopšteno je iz PU Doboj.

Pravila se strogo pridržava Gorana Bogdanić. Svoje dječake u sjedalicama obavezno vozi. Zna da autosjedište mora biti prilagođeno uzratu, masi i visini djeteta. Važno je da je pravilno postavljeno ali i pričvršćeno pomoću sigurnosnog pojasa.

''Svakodnevno idemo u vrtić, vozimo ih bilo gdje da idemo, uvijek su u sjedalicama, uvijek ih vežem'', kaće Gorana Bogdanić iz Teslića.

Kada je riječ o Republici Srpskoj, istraživanja iz prošle godine su pokazala, autosjedišta se koriste u oko 79 odsto slučajeva. Radimo na tome da upotreba bude još veća, poručuju iz Agencije za bezbjednost saobraćaja Srpske. 

''Imamo problem kada je riječ o prevozu djece u vozilima. Ostala istraživanja pokazuju da djeca najčešće stradaju zbog nekorištenja zaštitnih sistema i kada se prevoze na nepravilan način dakle u rukama vozača ili suvozača. Sa druge strane, istraživanja koja se bave upotrebom dječijih autosjedišta smanjuje smrtno stradanje djeteta za 54%, a kod beba 71 % u odnosu na nekorištenje'', rekao je Nikola Torbica iz Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske.

Za nekorištenje dječijeg autosjedišta vozačima je propisana kazna u iznosu od 40 maraka. Policija nastavlja sa pojačanim kontrolama i tokom ovog mjeseca, kako bi preventivnim, ali i represivnim mjerama, zaštitla sve učesnike u saobraćaju.,  

Iz Policijske urpave Doboj još jednom apeluju na sve vozače da koriste bezbjednosni pojas i sjedalice za djecu. Sve to kako bi svi u saobraćaju bili što bezbjedniji. 

>


(Foto: Freepik.com)

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.