Dedinje

Poznato koga je Helikopterski servis sa UKC-a prevezao u Beograd

  • Извор: АТВ
  • 31.01.2023. 14:08

Helikopter Helikopterskog servisa Republike Srpske prošle sedmice obavio je još jedan medicinski transport pacijenta u Beograd.

Sada je poznato ko je helikopterom sa Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske (UKC) prevezen na liječenje u Beograd.

Riječ je doktoru Dušku Panzaloviću, hirurgu i bivšem direktoru bolnice u Doboju.

Doktor Panzalović je na UKC-u Srpske liječen zbog višestrukih napada smrtonosne ventrikularne tahikardije, a helikopterom je transportovan u Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje", gdje mu je urađena kateterska ablacija ventrikularne tahikardije, odnosno odstranjivanje bolesnog dijela srčanog mišića lijeve komore.

Tom prilikom, tretirano je devet spornih mjesta na srcu, zbog kojih su nastajale tahikardije. Intervencija je trajala pet i po sati i protekla je bez komplikacija.

Panzalović se uspješno oporavlja i pušten je na kućno liječenje, saopštio je Instituut "Dedinje".

"Zahvaljujem se Republici Srpskoj na brzini, efikasnosti i načinu na koji sam u rekordnom vremenskom roku prebačen iz UKC-a Republike Srpske u Banjaluci, gdje, nesporno, postoje odlični uslovi za liječenje pacijenata. Ljekarski tim Republike Srpske je učinio sve da mi u tom momentu pomogne. Međutim, pošto se radilo o teškom poremećaju srčanog ritma, situacija je nalagala da moram doći u ustanovu vrhunskog ranga, kakav je Institut za kardiovaskularne bolesti 'Dedinje', sa čim sam se, bez zadrške, odmah složio. Znam da je to ustanova sa tradicijom i velikim iskustvom, odličnim stručnjacima. Sve je funkcionisalo perfektno, od prijema, smještaja i ostalih medicinskih postupaka. Zahvaljujem se cjelokupnom timu koji je riješio ovaj moj, nimalo, jednostavan zdravstveni problem. Hvala vam na brizi i podršci, bez ijednog pitanja ko sam i odakle sam. Oduševila me je posvećenost i energija tima na čelu sa dr Ristićem, ulila mi je sigurnost, te nisam imao nikakve sumnje u njihov rad i znanje", rekao je on i dodao:

"Svjestan sam da je u pitanju bila opsežna intervencija i da mi treba vremena da se kondiciono oporavim. Ono što je najvažnije je da se trenutno osjećam odlično, srčani ritam mi je stabilan, a to je u ovom momentu najbitnije. Očekujem da ću se ubrzo vratiti svom poslu i to će mi biti najveća satisfakcija. Posebno sam impresioniran energijom prof. dr Bojića, njegovoj posvećenosti pacijentima i svim zaposlenim. Žao mi je što Institut 'Dedinje' nema svoj heliodrom, pa vam od sveg srca želim ostvarenje te ideje, na dobro, prije svega pacijenata".