"Teško svima ugoditi"

Pravilnik o podsticajima u pripremi, poljoprivrednici bi do ministra

  • Извор: АТВ
  • 25.01.2023. 19:11

Ranko Kozić iz Seferovaca kod Gradiške, uzgaja četiri povrtne kulture. Ovih dana ima posla samo u skladištu sa otpremanjem povrća koje je ostalo neprodato. Od kolega poljoprivrednika čuo je detalje iz novog pravilnika za podsticije u poljoprivredi. Kaže teško je svima ugoditi.

"Dobra je vijest da će se na kapitalne investicije povećati jer to nama svima treba, da li je to povrtlar, ratar, voćar, svi koriste to i svima to treba. I ta premija za proizvedeno i predato povrće i to će se povećati, pa koliko god bude", kaže Ranko Kozić, poljoprivrednik.

Od novog ministra Save Minića i rekordnog budžeta od 180 miliona maraka poljoprivrednici u Srpskoj imaju velika očekivanja. Ono što su čuli o novom pravilniku za raspodjelu podsticaja od ministra Minića, kažu da nije loše, ali imaju još prijedloga do objave pravilnika. 

"U prijedlogu povrtari su tražili deset miliona, osam miliona da ide za primarnu proizvodnju a dva miliona da se podrži između ostalog plastenička proizvodnja koja je isto jako ugrožena, koja bi i dalje bila u pravilniku za prodato povrće", kaže Draško Ilić, predsjednik Udruženja povrtlara Republike Srpske.

Dobra vijest za sve poljoprivrednike u Srpskoj je da će svi imati veće podsticaje po raznim osnovama. Biće obuhvaćeno više poljoprivrednika, smanjeni limiti, kaže ministar Savo Minić. Cilj novih mjera je povećanje poljoprivredne proizvodnje i očuvanje poljoprivrednih gazdinstava. 

"Proizvodnja hrane ima prioritet u Republici Srpskoj. Gornj i donji limiti imaju za cilj povećanje što većeg broja konzumenata sredstava Vlade Republike Srpske, resornog ministrarstva, da zadržimo ljude na selu da budu ekonomični i da mogu da žive od svoje proizvodnje, a ovi limiti od 200.000 KM da ne kočimo zamajce razvoja one ozbiljne poljoprivrede u Republici Srpskoj", kaže Savo Minić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske.

Uz rast cijena repromaterijala i goriva, biće ovo teška i npredvidiva godina, kažu poljoprivrednici. Svaku marku treba pametno rasporediti i uložiti, a pravilnik o podsticajima je prilika za to. 

Prvim inforamcijama koje se čuli od ministra a koje se odnose na podsticaje za ovu godinu, poljoprivrednici u Srpskoj kažu da su zadovoljni. Ipak, iz nekih udruženja stižu informacije da bi voljeli doći do ministra prije zvanične objave novog pravilnika.

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)