Jovan Janjić

"Pravoslavna crkva napadnuta u cijelom svijetu"

  • Извор: СРНА
  • 13.07.2023. 21:02

Doktor kulturoloških nauka iz Beograda Jovan Janjić ocijenio je da je Pravoslavna crkva napadnuta danas u cijelom svijetu.

Janjić je istakao da je najdrastičniji slučaj na području Ukrajine, pri čemu, kako je naveo, ne želi da kaže u ratu Rusije i Ukrajine, nego u ratu koji kolektivni Zapad vodi protiv Rusije upravo zato što Rusija njeguje tradicionalne vrijednosti.

"Posebno, to je rat i protiv svih drugih zemalja koje žele da same odlučuju o svojoj sudbini i da grade svoj identitet na onome na čemu su stasavale", istakao je Janjić, povodom večerašnje promocije knjige u Ruskom domu u Beogradu "Odbrana jedinstva Pravoslavne crkve" pisca, diplomiranog ekonomiste i diplomate Diogenisa D. Valavanidisa.

Janjić, koji je jedan od vodećih srpskih stvaralaca na polju hrišćanske kulture, rekao je za Srnu da je ovo vrijeme kada se vodi globalan rat i protiv čovjeka, ali i protiv tradicionalnih vrijednosti, pri čemu se u ovom podneblju te tradicionalne vrijednosti njeguju pod okriljem Pravoslavne crkve.

On je podsjetio da su se poslije Velikog Kritskog sabora 2016. godine desile neke velike promjene u savremenom svijetu, prije svega u činjenici da je Carigradska patrijaršija od dvije raskolničke organizacije stvorila jednu takozvanu kanonsku crkvu pod imenom "pravoslavna crkva Ukrajine".

"To je doprinelo da se rasplamsa sukob na području Ukrajine i da budu napadnute one vrednosti Pravoslavne crkve koje čuva i koje pripadaju Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi", istakao je Janjić.

Nažalost, dodao je on, do razjedinjavanja unutar pravoslavnog svijeta dolazi uz pomoć i nekih crkvenih velikodostojnika unutar same crkve.

"U ovom slučaju, to je možda, najizrazitiji primer da to dolazi preko Carigrada, odnosno Carigradske patrijaršije koja je instrumentalizovana u ovom globalnom sukobu. Ona daje svojim nekanonskim odlukama snagu i ohrabruje one druge centre moći koji vode rat drugim sredstvima, oružano, medijski na svaki drugi način", naveo je Janjić.

On je rekao da je autor ove knjige sakupio sva svoja velika znanja u ovu knjigu, koja pomaže da se shvati šta se danas dešava na globalnom planu i zašto je ugroženo pravoslavlje, odnosno na koji način se udarom na Pravoslavnu crkvu na vaseljenskom nivou, urušavaju one tradicionalne vrijednosti na kojima ovaj svijet opstaje.

"Jednostavno, neko želi da promeni duhovni kod savremenog čoveka da bismo bili ne u službi dobra, nego da bismo bili vojnici zla. Zato je potrebno da se branimo, a branićemo se ako znamo šta se dešava kod nas. U tome pomaže ova knjiga", rekao je Janjić.

U Ruskom domu u Beogradu večeras je održana promocija knjige "Odbrana jedinstva Pravoslavne crkve" pisca, diplomiranog ekonomiste i diplomate Diogenisa D. Valavanidisa, u kojoj autor govori o nizu nepoznatih detalja o višedecenijskom uplivu SAD na Carigradsku patrijaršiju.

O knjizi su, osim autora, govorili i politikolog Aleksandar Pavić, predsjednik Pokreta ROD /pokret Rodoljubi otadžbine i dijaspore/ Dragan Stanojević i vlasnik izdavačke kuće "Pešić i sinovi" Vesna Pešić.

Knjiga "Odbrana jedinstva Pravoslavne crkve" je izašla u izdanju Izdavačke kuće „Pešić i sinovi".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.