СПЦ

Православни вјерници прослављају свеца који је снагом крста приковао змије за земљу

  • Извор: Магазин новости
  • 26.04.2024. 07:06

СПЦ и православни вјерници данас обиљежавају светог свештеномученика Артемона Лаодикијског.

Он је био свештеник у Лаодикији за вријеме цара Диоклецијана.

Пред судијом мучитељем овако је за себе рекао: "Именујем се Артемон, роб Христа Бога мојега; 16 година бјех чтец и читах књиге у цркви Бога мојега; 28 година бјех ђакон и читах свештено Јеванђеље; 33 године напуних као презвитер учећи људе и настављајући их на пут спасења с помоћу Христовом".

Судија га уведе у храм Ескулапов гдје жречеви нарочито његоваху велике змије, посвећене томе "богу". Сви држаху да ће змије угристи Артемона. Но, он се прекрсти и силом крста прикова све змије за земљу тако да се не могаху маћи. Потом их изведе све у двориште, духну на њих и све их на мах умртви.

Сви бјеху у великом ужасу. А главни жрец тога храма, Виталије, видјевши ово чудо, паде на кољена пред Артемоном и повика: "Велики је Бог хришћански!" И крсти га мученик са још неким пријатељима његовим.

Но, злобни судија оста упоран у злоби и мучаше старца Артемона разним мукама. Једном га хтједе бацити у врелу смолу, но сам се с коња врже у њу и изгоре. Бјеху виђена два орла који падоше на њ' дигоше га с коња и вргоше у смолу. Свети Артемон оста слободан за извјесно вријеме и хођаше, праћен увијек са два своја омиљена јелена, и учаше народ. Но, поново би ухваћен и посјечен 303. год. И пресели му се душа у Царство Христа Бога, нашега, коме је Артемон свети вјерно служио.

Тропар (глас 4):

Био си насљедник Апостола пријестолом и заједничар духом, богонадахнуто дјело си нашао у виђењу духовног узрастања: Због тога си уздизао ријеч истине и ради вјере си до крви пострадао, свештеномучениче Артемоне: "Моли Христа Бога да спасе душе наше".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.