СПЦ

Православни вјерници сутра обиљежавају Велики четвртак: Постоји посебно вјеровање за овај дан

  • Извор: Магазин новости
  • 01.05.2024. 17:18

Православни вјерници сутра обиљежавају Велики четвртак.

Ово је један од најзначајнијих дана у току Велике недјеље, пред Васкрс, када је установљена Света тајна причешћа, најсветија тајна евхаристије.

Према записима из Јеванђеља, Христос је на Тајној вечери благословио хљеб и, подијеливши га апостолима, рекао: "Ово је тијело моје које се за вас ломи ради опроштаја гријехова".

Затим је узео чашу вина и додао:

- Пијте из ове чаше сви, ово је крв моја Новога завјета, која се пролива за вас и за многе, ради отпуштања гријеха.

Христове ријечи понављају се на Велики четвртак на литургијама прије причешћа вјерника, по узору на прво причешће Христово и његових апостола.

Народ вјерује да и највећим грешницима, који се причесте на тај дан, гријеси бивају опроштени.

На литургијама се вјерници причешћују хљебом или нафором, тијелом Христовим и вином које је симбол његове крви проливене за спас људског рода.

Како се правилно честита Васкрс

Како се правилно честита Васкрс

Празновање у свим храмовима Српске православне цркве почиње литургијом Светог Василија Великог која се служи десет пута годишње, на све велике православне празнике.

Завршетком литургије престаје се са звоњењем, већ се удара у дрвену даску, све до сахране Христове. Послије литургије дозвољено је јести на уљу и попити нешто вина.

Велики или Часни или Васкршњи пост траје шест недјеља, а они који се придржавају правила поста, прве и посљедње недјеље не једу чак ни рибу, већ другу посну храну, припремљену на води, без уља.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Ко те шиша

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм