Ljekarska komora KS

Prekinut disciplinski postupak zbog smrti djevojčice Džene

  • Извор: Црна-хроника.инфо
  • 20.06.2023. 08:15

U Ljekarskoj komori Kantona Sarajevo prekinuti su disciplinski postupci protiv dr Jasmine Halimić-Alajbegović i dr Suada Rožajca, koji su, u slučaju preminule dvoipogodišnje djevojčice iz Kaknja Džene Gadžun, pokrenuti početkom aprila.

Kako su kazali iz Ljekarske komore KS, disciplinski postupci su prekinuti po osnovu člana 15. Pravilnika o odgovornosti članova u kojem stoji “da ukoliko je pokrenut krivični postupak ili postoje saznanja da je on pokrenut, disciplinski postupak koji se vodi u komori biće prekinut do okončanja krivičnog postupka”.

– Na to su se pozvali opunomoćenici dr Halimić-Alajbegović i dr Rožajca i postupci su prekinuti – dodali su iz Ljekarske komore KS.

Podsjetimo, Tužilaštvo Kantona Sarajevo 8. juna podiglo je optužnicu u slučaju smrti djevojčice Džene Gadžun.

Muškarac pretučen bejzbol palicom

Muškarac pretučen bejzbol palicom

Optužnica je podignuta protiv troje ljekara: Suada Rožajca, Nine Jovanović i Jasmine Halimić zbog nesavjesnog liječenja. Rožajac se tereti za teška krivična djela protiv zdravlja ljudi u vezi sa nesavjesnim liječenjem, dok se Jovanović i Halimić terete za zloupotrebu položaja.

Dvadeseti je mjesec kako porodica djevojčice Džene Gadžun iz Kaknja, koja je preminula 14. novembra 2021. godine nakon operacije u privatnoj stomatološkoj ordinaciji “Bejtović”, čeka na odgovor – ko je odgovoran za smrt njihovog djeteta.

Dr Benjamin Bejtović, u čijoj ordinaciji je obavljena operacija, nije obuhvaćen optužnicom.

Sahranjena djevojčica Džena: U Kaknju tišina, jecaj i suze

Sahranjena djevojčica Džena: U Kaknju tišina, jecaj i suze

Operaciju je radilo osoblje privatne ordinacije “Halimić”, doktorice Jasmina Halimić-Alajbegović i Nina Jovanović, za koju je utvrđeno da ne posjeduje licencu Ljekarske komore Kantona Sarajevo.

Operacija je obavljena u prostorijama koje iznajmljuje dr Benjamin Bejtović i koje nemaju zakonsku verifikaciju.

Anesteziolog je bio dr Suad Rožajac, čija oprema takođe nije bila zakonski verifikovana.

Otac preminule djevojčice Džene Gadžun objavio dirljiv video: Kako si mi bila vesela

Otac preminule djevojčice Džene Gadžun objavio dirljiv video: Kako si mi bila vesela

U Ljekarskoj komori KS od početka aprila u nekoliko navrata odlagana su ročišta. Za razloge navođeni su: nedolazak svjedoka, nedostatak kvoruma, smrtni slučaj u porodici tužioca.

Пратите нас и путем Вибера