Prekogranična saradnja u borbi protiv požara

 • 29.01.2021.19:56

Vatrena stihija je vječiti neprijatelj ne samo Hercegovcima nego i komšijama preko granica. Zajedno su krenuli u višemilionski projekat koji će svima značiti.

"Projekat "Flood and fire" je projekat koji smo osvojili iz trilateralne prekogranične saradnje između BiH, Hrvatske i Crne Gore. Cilj projekta jeste da napravimo regionani centar za reagovanje u vanrednim situacijama u ovom području čije će sjedište biti u Herceg Novom", rekao je Bratislav Stoiljković, član projektnog tima. 

U projektu učestvuju Trebinje, Herceg Novi, Opština Ravno i Konavle. Sve s ciljem da se pomogne vatrogascima, dobiće nova navalna vozila sa modernom tehnologijom, manja vozila za brze reakcije, čamce i dronove. Najviše će značiti softverski sistem koji će imati senzore po šumama a oni će brzo dojaviti da je izbio požar. 

"Značiće sigurno mnogo. Prvo u samom startu požara, znači dojava koja je najbitnija u svemu tome. Znači, što prije informacija stigne o požaru prije će biti i odgovor na to", istakao je Spaso Rosić, komandir TVJ Trebinje.

"Nadam se da upravo ova oprema koja se nabavi i obuke koje budu rađene u narednom periodu da će itekako značiti da se smanje katastrofe i požari", naglasio je Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja. 

Vatra ne poznaje administativne granice zato su svi zajedno odlučili da joj konačno stanu na put. Vrijednost ovog projekta je oko 2 miliona eura, a finasira se iz sredstava Evropske unije.   

Tagovi:
 • 08:00 Serija: Prevrtljivo srce (R)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 08:50 Centar dana (R)

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 10:15 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 10:30 Kuhinjica na otvorenom

  Uživajte u kulinarskim minutima na našem programu. Kuhajte sa ATV-om!

 • 10:55 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 11:10 Serija: Kolo sreće

  Ne propustite priču o domaćici iz malog mjesta kojoj se život potpuno mijenja kada dobije sedmicu na lotou.