Prekogranična saradnja u borbi protiv požara

 • 29.01.2021. 19:56

Vatrena stihija je vječiti neprijatelj ne samo Hercegovcima nego i komšijama preko granica. Zajedno su krenuli u višemilionski projekat koji će svima značiti.

"Projekat "Flood and fire" je projekat koji smo osvojili iz trilateralne prekogranične saradnje između BiH, Hrvatske i Crne Gore. Cilj projekta jeste da napravimo regionani centar za reagovanje u vanrednim situacijama u ovom području čije će sjedište biti u Herceg Novom", rekao je Bratislav Stoiljković, član projektnog tima. 

U projektu učestvuju Trebinje, Herceg Novi, Opština Ravno i Konavle. Sve s ciljem da se pomogne vatrogascima, dobiće nova navalna vozila sa modernom tehnologijom, manja vozila za brze reakcije, čamce i dronove. Najviše će značiti softverski sistem koji će imati senzore po šumama a oni će brzo dojaviti da je izbio požar. 

"Značiće sigurno mnogo. Prvo u samom startu požara, znači dojava koja je najbitnija u svemu tome. Znači, što prije informacija stigne o požaru prije će biti i odgovor na to", istakao je Spaso Rosić, komandir TVJ Trebinje.

"Nadam se da upravo ova oprema koja se nabavi i obuke koje budu rađene u narednom periodu da će itekako značiti da se smanje katastrofe i požari", naglasio je Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja. 

Vatra ne poznaje administativne granice zato su svi zajedno odlučili da joj konačno stanu na put. Vrijednost ovog projekta je oko 2 miliona eura, a finasira se iz sredstava Evropske unije.   

Тагови:
 • 10:30 Ловачки савети (Р)

  ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

 • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

  Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

 • 11:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 12:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 12:15 Документарни програм

  ''Документарни програм

 • 13:10 Емисија: Досије (Р)

  Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.