Prekogranična saradnja u borbi protiv požara

  • 29.01.2021. 19:56

Vatrena stihija je vječiti neprijatelj ne samo Hercegovcima nego i komšijama preko granica. Zajedno su krenuli u višemilionski projekat koji će svima značiti.

"Projekat "Flood and fire" je projekat koji smo osvojili iz trilateralne prekogranične saradnje između BiH, Hrvatske i Crne Gore. Cilj projekta jeste da napravimo regionani centar za reagovanje u vanrednim situacijama u ovom području čije će sjedište biti u Herceg Novom", rekao je Bratislav Stoiljković, član projektnog tima. 

U projektu učestvuju Trebinje, Herceg Novi, Opština Ravno i Konavle. Sve s ciljem da se pomogne vatrogascima, dobiće nova navalna vozila sa modernom tehnologijom, manja vozila za brze reakcije, čamce i dronove. Najviše će značiti softverski sistem koji će imati senzore po šumama a oni će brzo dojaviti da je izbio požar. 

"Značiće sigurno mnogo. Prvo u samom startu požara, znači dojava koja je najbitnija u svemu tome. Znači, što prije informacija stigne o požaru prije će biti i odgovor na to", istakao je Spaso Rosić, komandir TVJ Trebinje.

"Nadam se da upravo ova oprema koja se nabavi i obuke koje budu rađene u narednom periodu da će itekako značiti da se smanje katastrofe i požari", naglasio je Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja. 

Vatra ne poznaje administativne granice zato su svi zajedno odlučili da joj konačno stanu na put. Vrijednost ovog projekta je oko 2 miliona eura, a finasira se iz sredstava Evropske unije.   

Тагови:
  • 22:30 Серија: Црна Гуја (12+)

    ''Серија: Црна Гуја (12+)

  • 23:05 Серија: 1993 (16+)

    ''Серија: 1993 (16+)

  • 23:50 Ноћни програм

    Ноћни програм