Патријарх Порфирије упутио саучешће

Преминуо патријарх Неофит: "Велики губитак за православље“

  • Извор: СРНА
  • 15.03.2024. 21:07

Његова светост патријарх српски Порфирије упутио је саучешће поводом упокојења патријарха бугарског Неофита, поручивши да је његов одлазак велики губитак не само за Бугарску цркву, већ за цијело православље.

Патријарх Порфирије је навео да је животни пут блаженопочившег патријарха Неофита био "својеврсно правило вјере у свакодневици заједничких духовних и друштвених изазова".

"Као христољубиви и христоносни првосвештеник мудро је управљао бродом повјерене му помјесне Цркве Бугарске, у нади да ће се овај немирни свет коначно дати привести мирној луци Царства Божјег. Због тога његово упокојење сматрамо великим губитком не само за Бугарску цркву, већ и за цијело православље", поручио је патријарх српски.

Колико вриједи ордење украдено из Палате

Колико вриједи ордење украдено из Палате "Србија"

Он је нагласио да "очинска љубав и човјекољубље који су одликовали патријарха Неофита увјерава да ће они који су га познавали, мада опхрвани тугом, узвратити молитвама за покој његове душе".

"Њиховим молитвама у овај тужни дан и Црква Српска придодаје своје", навео је патријарх Порфирије.

Патријарх Бугарске православне цркве Неофит преминуо је 13. маја у 79. години послије дуге болести.

Касијана Маркићевић (9) - тениски феномен из Бањалуке

Касијана Маркићевић (9) - тениски феномен из Бањалуке

Посмртни остаци блаженопочившег Патријарха бугарског и митрополита софијског Неофита изложени су на поклоњење у Патријаршијском саборном храму Светог Александра Невског, гдје ће сутра у 9.30 часова бити служена Света заупокојена литургија са опијелом.

Послије богослужења, тијело блаженопочившег патријарха биће пренесено у Саборни храм Свете Недјеље, гдје ће бити обављен чин сахране.

У име Српске православне цркве у Литургији и опијелу молитвено учешће ће узети преосвећени епископи тимочки Иларион и нишки Арсеније, саопштила је СПЦ.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: