Preminuo vajar Miodrag Živković, tvorac spomenika na Tjentištu

  • 31.07.2020. 21:12

Danas su Srbija, ali i čitavi nekadašnji jugoslovenski prostori, ostali bez vajara snažne, uzbudljive i potpuno autentične poetike.

"Svojim umjećem i neobičnim darom da iz samo naizgled hladnog materijala otelotvori neka od remek-dijela srpske, jugoslovenske i evropske skulpture u javnom prostoru, Miodrag Živković je stvorio opus za divljenje, poštovanje, zahvalnost i nezaborav", napisao je istoričar Dejan Ristić na svom Fejsbuk profilu.

Taj umjetnik krhke građe stvarao je po svemu moćne javne spomenike među kojima se posebno izdvajaju oni u Šumaricama, na Kadinjači, Sutjesci, u Prištini, Prijepolju i brojni drugi.

Otišao je veliki Miodrag Živković – skulptor koji je u kamenu ovekovječio stihove svevremene "Krvave bajke" divne Desanke Maksimović.

"Imao sam priliku da upoznam tog velikog umjetnika i da se iz njegovih riječi naupijam istinske mudrosti čovjeka koji je svojim životom i stvaralaštvom obilježio čitavu jednu epohu, a nas zadužio da ga se sjećamo sa poštovanjem i zahvalnoću", napisao je istoričar Dejan Ristić.

Miodrag Živković, rođen je 1928. godine u selu Leskovac kod Lazarevca. Bio je redovni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

Među njegovim najznačajnijim djelima su: spomenik Hrabrima u Ostri kod Čačka (1969), spomenik bitke na Sutjesci, Tjentište (1971), spomen-kosturnica u Gonarsu, Italija (1973), Spomen-kompleks na Kadinjači (1979).

Ovjekovječio i pale borce Vojske RS

Manje je poznato da je Miodrag Živković, osim monumentalnih komunističkih spomenika, autor i serije spomenika u Republici Srpskoj i Brčkom, posvećenih borcima Vojske RS koji su poginuli u ratu u BiH 1990-ih godina, na kojima je dominatni simbol pravoslavni krst.

Danas Živkovićevi spomenici krase trgove u Brčkom (spomenik "Srpskim braniocima Brčkog", 1997), Bijeljini (spomenik "Borcima Bijeljine i Semberije", 1998), Prijedoru (spomenik "Za Krst Časni", 2000), Derventi (spomenik "Borcima Otadžbinskog rata", 2002), Modriči (spomenik "Borcima za slobodu", 2002) i Mrkonjić Gradu (spomenik "Braniocima Otadžbine", 2004).

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм