Protest

Prevoznici: Ako mi stanemo nastaće velika šteta

  • Извор: АТВ
  • 09.03.2022. 19:17

Skok cijena goriva, licence i granični terminali - samo su neki od problema zbog kojih su prevoznici izašli na ulice. Protestovalo je njih nekoliko stotina.

Protestna vožnja krenula je od Prijedorske petlje. Njom vozači kamiona žele da ukažu na probleme koje imaju. Jedan od osnovnih problema su i cijene goriva.

Cilj nije blokirati saobraćaj, već miran protest. Glavni problem je cijena goriva koja raste na globalnom nivou. 

"Sa ovom cijenom goriva prevoznici bukvalno idu u minus ili ako su na nuli onda je to pozitivna stvar. Mi želimo da naglasimo institucijana BiH da u ovom slučaju moraju se odreći dijela akciza u dobrobit najprije prevoznika", kaže Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika.

Poteškoće ima kako kažu stvaraju i licence koje im izdaje Ministarstvo saobraćaja i veza Srpske, a ne priznaje  Ministarstvo komunikacija i transporta u Savjetu ministara BiH. Sa nivoa BiH traže da se zahtjev podnosi isključivo njima. Jedan od gorućih problema su carinski terminali i granični prelazi. Nerijetko se na prelaz čeka i po 24 časa. A i uslovi, poručuju, nisu za pohvalu. Vozači su saglasni - ako mi stanemo nastaće velika šteta.

"Svi građani mora da shvate jedno, ostaćete gladni vjerujte ako mi stanemo. Svi mi prevoznici smo jedno mi se ne dijelimo na žuto, zeleno, plavo i tražimo samo zajednička prava da budemo konkurenti u Evropi", kaže Igor Beben, vozač.

Aleksandar Račić kamion vozi preko 20 godina. Ovo je jedini posao kojim se bavi. Moramo, kaže stati u kraj povećanju cijena goriva. 

"Cijne tura ostale iste dok su poskupili naftni derivati, gorivo poskupilo, putarine skuplje. Cijene prevoza teško je podignuti. Obećanja uvijek postoje i s ajedne i sa druge strane, resorna ministarstva. MInistarstvo saobraćaja prevashodnotrebalo bi izaći u susret i prevoznicima a ujedno i nama vozačima", kaže Račić.

Na ovome, poručuju neće stati. Ukoliko se ne dođe do  rješenja preduzeće radikalnije mjere. Čak bi, tvrde moglo doći i do blokada carinskih terminala, ali i graničnih prelaza.

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.