"Највеће поплаве у посљедњих 110 година"

Приближава се стравично невријеме

  • Извор: Б92
  • 19.10.2023. 17:15

Већи дио сјеверне Европе припремио се за олујно невријеме које данас долази са истока.

Власти упозоравају да би поплаве могле да изазову велике проблеме у Данској, на Балтичком мору и сјеверу Велике Британије.

Дански емитер ТВ2 јавио је да ће регион вјероватно погодити највеће поплаве у посљедњих 110 година, а Дански метеоролошки институт саопштио је да би таласи могли да достигну висину од четири метра дуж источних обала.

Метеоролошка агенција у Великој Британији издала је црвено упозорење за дијелове Шкотске јер се очекују велике падавине данас и сутра, као и због могућности великих поплава опасних по живот. Посљедњи црвени аларм у Великој Британији издат је 2020. године, пренио је АП.

Нападач из Брисела безуспјешно тражио азил у четири државе

Нападач из Брисела безуспјешно тражио азил у четири државе

У Ирској је олуја Бабет, праћена обилним падавинама, довела до поплава у неколико градова и села, а поједине области су данас остале под водом и без струје. Војници су помогли у евакуацији у граду Мидлтон у округу Корк, гдје је поплављено више од 100 имања.

У Данској, становници су постављали вреће са пијеском дуж критичних подручја. Полиција јужне Данске позвала је људе дуж источне обале да напусте угрожена подручја јер би викендице, луке и друга мјеста могла бити поплављена.

Невријеме већ стигло у дијелове БиХ: Лед забијелио улице

Невријеме већ стигло у дијелове БиХ: Лед забијелио улице

Полиција је упозорила да би путеви могли бити блокирани. Аеродром у Копенхагену и данска државна жељезничка компанија упозорили су да у петак може бити отказивања и кашњења у саобраћају због лошег времена. Неколико трајектних линија између данских острва је обустављено, као и трајекти за Росток у сјеверној Њемачкој и за Осло. Шведски метеоролози су такође издали упозорење за јужну обалу од петка увече и за суботу.

Они су рекли да би ниво воде у јужним дијеловима Шведске могао да достигне највиши ниво од 1990-их.

Одлучено: Ево када крећу контроле на границама са Хрватском

Одлучено: Ево када крећу контроле на границама са Хрватском

У Њемачкој су власти упозориле на висок ниво воде у заливима у Шлезвиг-Холштајну, јужно од границе са Данском, до средине суботе. Власти су такође упозориле на висок ниво воде у наредна два дана на обали Балтичког мора у Шлезвиг-Холштајну, најсјевернијој њемачкој савезној држави, са могућим нивоом воде до два метра изнад просјека у ували гдје се налази град Флензбург.

Норвешки метеоролози најавили су да ће јаки источно-сјевероисточни вјетрови погодити јужну Норвешку са истока.

(б92)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

    '' 'Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.